Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü çizgi roman serisi Asterix’in yaratıcılarından Albert Uderzo hayatını kaybetti

Fransız çizgi roman sanatçısı Albert Uderzo, 92 yaşında hayatını kaybetti. Uderzo’nun dün (23 Mart) Fransa’daki evinde uyurken kalp krizi geçirdiği açıklandı. Uderzo, ünlü çizgi roman serisi Asterix’in iki yaratıcısından biriydi.

Bir grup Galyalı’nın Roma İmparatorluğu’na karşı savaşını anlatan çizgi roman ilk kez René Goscinny ve Uderzo’nun kaleminden çıkmıştı. Goscinny’nin 1977’deki ölümünün ardından Asteriks’i, 2009 yılında emekli olana kadar Uderzo hayatta tuttu.

İlk kez 1959 yılında Pilote dergisinde yayımlanan ve dünya çapında ün kazanan eser 100’den fazla dile çevrildi. 350 milyon kopyası satılan çizgi roman serisi, 11 filme de konu oldu.

1927 yılında Fransa’da doğan Uderzo, Fransa’nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan Légion d’honneur’e (şeref nişanı) layık görülen isimler arasında. Uderzo, UNESCO’nun yaptığı araştırmaya göre Fransızcadan en çok tercüme edilen 10. yazar olmakla birlikte Goscinny ve Herge’den sonra en çok eseri çevrilen üçüncü mizahçıydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.