Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, koronavirüsle mücadele için Yenikapı’da merkez oluşturdu, üç alan sahra hastanesi alanı olarak hazırlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), koronavirüs salgınıyla mücadele için Yenikapı’da İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi (İYKM) kurulduğunu açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, canlı yayınla duyurduğu kararı şöyle anlattı: “İYKM, sağlık çalışanları, tek başına yaşayanlar, dar gelirliler, işini kaybedenler, öğrenciler, hastalar, hasta yakınları, bu dönemde fazladan mesai yapmak durumunda kalanlar gibi pek çok kesim için, günlük hayatı kolaylaştırıcı önlemler alacak. Kriz ilerledikçe, uygulamalar geliştirecek. Destekler yapacak, gönüllü çalışmalarını koordine edecek. Bu merkez, İBB’nin ilgili tüm birimlerinin, iştiraklerinin ve ilçe belediyelerinin Kovid-19 ile mücadelede, halihazırda yürütmekte olduğu faaliyetler arasında eşgüdüm sağlayacak bir merkez olacaktır.”

“Atatürk Havalimanı, geçici hastaneye dönüştürülmelidir”

Merkezde bugün itibarıyla beş bin kişiye üç öğün yemek hizmeti verebilecek personelin hazır hale getirildiğini söyleyen İmamoğlu, Yenikapı miting alanı ile birlikte Beylikdüzü Gürpınar Su Ürünleri Hali ve Maltepe miting alanını da aynı amaçla tanımladık. Sözkonusu alanlarda sahra hastaneleri kurmaya hazır olduğumuz bilgisini Sağlık Bakanlığı ile paylaştık” dedi.

İmamoğlu ayrıca Atatürk Havalimanı’nın da benzeri amaçlar doğrultusunda değerlendirilebileceği önerisinde bulundu: “Hava-kara ve metro ile ulaşılabilecek en merkezi noktada bulunan ve pek çok boş-kapalı mekana sahip olan Atatürk Havalimanı’nın da hızla koronavirüs ile mücadele için bir geçici hastaneye dönüştürülmesi kesinlikle düşünülmelidir. Bunu da merkezi hükümete, Sağlık Bakanlığı’na duyuruyoruz.”

İBB’nin koronavirüs salgınına karşı hayata geçirdiği yeni faaliyetler şöyle:

  • 16 milyonun temel gıda ve hijyen malzemesi için çevrimiçi dağıtım ağı kuruldu.
  • Otellerle işbirliği yaparak sağlık çalışanlarına 2 bin kişilik konaklama imkanı sağlanıyor.
  • İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi kuruldu.
  • Yenikapı Miting Alanı, Beylikdüzü Gürpınar Su Ürünleri Hali ve Maltepe Miting Alanı geçici karantina ve sahra hastane alanları olarak belirlendi.
  • İstanbul Bilim Kurulu oluşturuldu.
  • 19 kapalı spor salonu, 1983 yatak kapasiteli geçici hastane alanı için hazırlandı.
  • Yenikapı’da 5 bin kişiye 3 öğün yemek hizmeti verebilecek mutfak ve yüzlerce personel hazır hale getirildi.
  • Gürpınar’da 440 yatak kapasiteli geçici hastaneye dönüştürülecek alanın hazırlığı yapıldı.
  • Maltepe’de 1300 yatak kapasiteli alan da hazırlandı.

600 otelle anlaşıldı, sağlık çalışanlarına 2 bin oda ayrıldı

İmamoğlu, mücadelenin tek başına hükümetin altında kalkabileceği bir mücadele olmadığını belirtti ve şöyle konuştu: “Her kamu otoritesi, her bakanlık, valilik, belediye başkanlıkları, özel kuruluşlar, hatta STK’lara kadar herkes bu ortak mücadelenin bir parçası. Parçası olmak zorunda. Tek tek her birimiz, bu mücadelenin bir parçası olmak zorundayız. İstanbul’un sadece Türkiye’nin değil, tüm Avrupa’nın en büyük şehri olduğunu herkese hatırlatmak isterim. İstanbul’un ‘salgın sürecinin’ nasıl yönetileceği, sadece İstanbul ve Türkiye açısından değil, tüm yakın coğrafya açısından da önemlidir, değerlidir. Yaratacağı motivasyon, yaratacağı öncü tavır ve davranışlar, çok ama çok etkin, pozitif sonuçlar verme sorumluluğuna sahiptir. Biz, bu mücadelede başta tüm kamu kurumları olmak üzere, herkesle işbirliğini en üst seviyede tutmak ve bu mücadeleyi dayanışmayla sürdürmek için ısrarcı olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Bu maksatla 39 ilçe belediyemizle de sıkı bir işbirliği içindeyiz. Herkesin ne yaptığını takip ediyoruz. Ortaklaşmaya ve onlarla sürekli koordinasyon toplantılarına davet edip işbirliği yapmayı, en üst seviyede tutuyoruz.”

İstanbul’daki 600 otel yöneticisi ile görüşmeler yapıldığını belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık çalışanlarının yoğun bir süreç içinde bizlere hizmet verdiğini biliyoruz. Buradan bütün sağlık çalışanlarına; hekimlerine, akademisyenlerine, hemşirelere, hizmetlilere, sağlık emekçilerine yürekten teşekkür ediyorum. Onlara minnet duyuyorum. Sağlık çalışanlarımızın kendi ailelerini korumak zorundayız. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları olduğunu da biliyoruz. Biz de ‘İstanbul’da neler yapabiliriz’ noktasında ilçe belediyelerimizle çalışmalar yapıyoruz. Kamuya ait birtakım alanları belirleyip, Sağlık Bakanlığımızla paylaşıyoruz. Sağlık çalışanlarımızın kendi evlerinin dışında ve çalıştıkları hastanelere yürüme mesafesinde otellerde konaklamalarını sağlamak üzere prensip anlaşmasına vardık. Bu kapsamda, toplam 2 bin odanın sağlık çalışanlarının kullanımına açılması için gerekli desteği sağladık.”

İmamoğlu, vatandaşların doğalgaz ödemelerinin ertelenebilmesi için BOTAŞ ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Su faturalarının ertelenebilmesi için de enerji maliyetlerinin ertelenmesi sağlanmalıdır. Yakıtlar için ÖTV muafiyeti getirilmelidir. Evde kalma süresine bağlı olarak artan çöplerin, tıbbi atıkların ve dezenfeksiyon maliyetlerinin karşılanması için sübvansiyon sağlanmalı ve vergi teşviki getirilmelidir. Belediyelerin birikmiş, devreden KDV alacaklarının diğer vergilerden mahsup edilmesi veya belediyelere ödenmesi sağlanmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.