Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB raporu: İzmir’de en az 700 koronavirüs vakası var, yaklaşık 75 hekim ve sağlık çalışanı enfekte oldu

Türk Tabipleri Birliği (TTB), il il hastanelerdeki vaka sayılarını, enfekte olan hekim, sağlık çalışanı sayısını raporlaştırmaya başladı. Sosyal medya üzerinden #RaporCovid19 hashtagiyle duyurulan raporların ilki İstanbul Tabip Odası’na aitti. Rapora göre İstanbul’da kamu hastanelerinde 200’ün üzerinde hastanın yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğunu, enfekte olan sağlık çalışanı sayısının ise 100’ü geçtiğini haberleştirmiştik.

İzmir Tabip Odası da İstanbul gibi son iki haftada İzmir genelindeki kamu hastanelerinde pozitif çıkan vaka sayısını açıkladı, PCR testi pozitif çıkan veya şüpheli hasta sayısının en az 700 olduğunu duyurdu.

İzmir’de dokuz Aile Sağlığı Merkezi, Kovid-19 şüphesi olan vakalar nedeniyle bir süreliğine kapatılmış, etkilenen hekim ve sağlık çalışanları sağlık kurumlarında tedaviye veya evlerinde izolasyona alınmış, daha sonra Aile Sağlığı Merkezleri yeni görevlendirilen hekimler ile tekrar çalışmaya başlamıştı.

İzmir’de bu süre içinde salgından etkilenen hekim ve sağlık çalışanı sayısı da yaklaşık 75 olarak belirlendi. Bir hemşire ise halen yoğun bakımda tedavi altında.

İzmir Tabip Odası’nın paylaştığı raporda odaya iletilen sorunlar şöyle sıralandı:

– Bu süreç büyük bir gizlilik içinde yürütülmekte, hekimler bile hastalarının test sonuçlarını öğrenmekte zorlanmaktadır.

– Kişisel koruyucu ekipman sayıları ve niteliklerinde eksiklik en çok bildirilen sorundur.

– ASM’lere bu ekipmanın daha geç ulaştırılması, bazı malzemelerin eksik ve yetersiz nitelikte olması Kovid-19’dan etkilenen sağlık çalışanlarının sayısını artırmıştır.

– Yetkililerce açıklanan önlemler arasında hastaların ilk olarak ASM’ye gitmeleri söylenmiş bu da rutin olarak bebek ve gebe izlemi yapılan ASM’lerde sağlıklı kişilere hastalık bulaşma riskini artırmıştır.

– Son önlemler ile iş yükleri aşırı derecede artan ve zaten vekaletsiz izin hakkı bulunmayan aile hekimleri, izolasyon veya karantina nedeniyle çalışmadıkları günlerin ücretlerinden kesileceği endişesi yaşamaktadır.

– İşyeri hekimlerinin kronik hastalığı olan çalışanlara ancak iki gün rapor verebilmesi nedeniyle 14 gün rapor almak için aile hekimlerine başvuru çok artmıştır.

– Önce umreden gelenlerin, daha sonra da evde kalması gereken 65 yaş üstü kişilerin telefonla takip işi de aile hekimlerinin zamanlarının önemli bir kısmını almaktadır. 

– İşyeri hekimleri kişisel koruyucu ekipmanların eksikliğinden yakınmaktadır. Aynı zamanda kronik hastalık öyküsü olan çalışanların çalıştırılmaya devam etmesi, ilk başlarda yurtdışı seyahat öyküsü olanlara bir önlem alınmaması da bildirilen sorunlar arasındadır.

– 112 hattının aynı zamanda son bir haftadır evde olan 65 yaş üstü vatandaşlara Vefa hattı olarak kullanılması, bu hattın aşırı yoğunlaşmasına, hastaların hastanelere olan transferinde gecikmelere neden olmaktadır.

– Özel hastanelerin bazıları hekim ve sağlık çalışanlarını ücretsiz izine çıkarmaktadır.

– Özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar ayrıca işten çıkarılma, ücretsiz izine gönderilme ve ücret alamama gibi kaygılar taşımaktadır.

– Kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinin çoğunda pandemi planı uygulanmaya başlamış, pandemi poliklinik ve klinikleri ayrılmıştır.

– MHRS randevularında azaltmaya gidilse de bazı hastanelerde ertelenebilecek kontrol muayeneleri ve elektif ameliyatlar devam edebilmektedir.

– PCR testi yeterli sayıda yapılmamakta, özellikle temas şüphesi olabilecek hekimlere rutin olarak uygulanmamaktadır.

– Test sonuçlarının çok geç gelmesi bir diğer sorun olarak ifade edilmektedir.

– Testi pozitif ancak kliniği hafif hastaların ev dışında izolasyonu için mekanlar yaratılması istenmektedir.

– Pandemi klinik ve polikliniklerinde bazı hekimler 24 saatlik nöbetlerden ve bu süredeki eksik ekipmanla çalışmaktan şikâyet etmektedir.

– Bazı hastanelerde verilen yemeklerin nitelik ve niceliğinde sorunlar olduğu bildirilmektedir.

– Pandemi polikliniklerinde görev dağılımı yapılan, vardiya ile çalışılan bazı hastanelerde alan dışı hekimlere yeterli eğitim verilmediği belirtilmektedir.

Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da son durum

Şu ana kadar açıklanan illerden Adana’da, yaklaşık 550 hasta koronavirüs teşhisi veya şüphesiyle tedavi görüyor, 63’ü yoğun bakımda, 15’inin durumu ise ağır. İkisi taburcu olmuş dört hekim ve 12 sağlık çalışanının durumları ise takip ediliyor.

Şanlıurfa’da da 70 kişi koronavirüs şüphesiyle takip ediliyor, en az altı kişiye ise teşhis konmuş durumda. Diyarbakır’da ise yaklaşık 150 hasta Kovid-19 teşhisi veya şüphesiyle yatıyor. 6 yoğun bakım hastası mevcut. Koronavirüs nedeniyle beş kişi hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.