Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Aykut Erdoğdu, Fahrettin Koca ile görüşmesini anlattı: “Bakan 79 noktada test yaptıklarını söylüyor ama hastane başhekimleri bana ‘Test yapamıyoruz’ diyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı telefon görüşmesini Medyascope’a anlattı. Testlerin acilen yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Erdoğdu, test kiti üretiminde kullanılan hammadde ithalatına getirilen sınırlamaya ise anlam veremediğini söyledi. Erdoğdu ayrıca, testlerin her yere yeterince dağıtılmadığını öne sürdü, bir hastanenin başhekiminin kendisini arayarak bu durumu anlattığını belirtti.

Test sayıları, laboratuvarlar ve üretilen test kitleri konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sosyal medya hesabı üzerinden sorular yönelten CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Koca’nın kendisini aradığını belirtti ve “Bakan Koca, 1 milyona yakın testin olduğunu söyledi ve yeterli sayıda test yapıldığını dile getirdi ancak ben ikna olmadım açıkçası” dedi.

Erdoğdu, Türkiye’nin yeterince test kapasitesinin olduğunu ancak yaygınlaştırılmadığını öne sürdü: “Test yapmak için test kiti yetmiyor. Muhakkak PCR denen cihazlara ihtiyaç var. Türkiye’de bunun da bir kapasitesi var. Bakan 79 noktada yapıyoruz diyor ama bir hafta önce beni hastane başhekimleri aradı, ‘Test yapmamız lazım, belirtilere sahip hasta var test yok yapamıyoruz’ dediler. Birkaç hastanede yapılıyordu hatırlıyorsanız. Üç hafta önce niye birer merkezde yapıldı? Biz o zamandan beri sesimizi yükselterek çok geniş test yapın diyorduk.”

“İthalatı izne bağlamak üretmeyin demektir”

Erdoğdu, bugün Resmi Gazete’de firmaların yurtdışından ithal ettikleri test kiti ve hammaddelerine sınırlama getirilmesine dair de şöyle konuştu: “Test üretiminin tek şirketle yürütülmesini anlayabilmiş değilim. İthalatı izne bağlandıysa üretmeyin demektir bu. Niye yaptıklarını açıklarlarsa iyi olur. Bu konu halk sağlığı konusu olduğu için dilimi ısırarak konuşuyorum ben. Bu şirketle ilgili bir şey demiyorum sadece şunu söylüyorum: o şirket gibi üretim yapacak hatta o şirketten daha yüksek standartlarda şirketler olduğunu da duyuyorum. İthalata sınırlama getirmelerini anlamak mümkün değil. Bütün dünya test için saldırıyor, biz altın değerindeki testlerimizi yoktan yere harcıyoruz.”

CHP’nin yaklaşık üç hafta önce önemli gruplarla tıbbi malzeme üretimi konusunda görüşmeler yaptığını anlatan Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hastalık üzerimize gelirken, 15 Şubat’ta ABD’de, Avrupa’da ve İran’da ilk vakalar çıkmaya başladığında neden hiçbir şey yapmadınız? Bu önlemlerin 15 Şubat’ta alınması lazımdı. Sağlık sistemi kapasitesinin yükseltilmesi, yatak sayısı, hastane, tıbbi malzemeler vs. Biz yaklaşık 3-3,5 hafta önce Onursal Adıgüzel ile birlikte CHP MYK’sında değerlendirdikten sonra ‘Üstümüze bir tsunami geliyor, kötü senaryoda yüzbinlerce insan ölebilir’ diyerek, ana muhalefet partisi olarak Türkiye’nin büyük gruplarını arayıp ‘Lütfen otomobil, beyaz eşya, teknoloji fabrikalarınızda yoğun bakım teknolojileri ve tıbbi malzemeleri üretmek için planlama yapın’ diye rica ettik. Bizim bu gördüğümüzü Sağlık Bakanlığı görmedi mi? Bakanlık bu kurumlara ne zaman yazı yazdı? Bizim görüşme tarihlerimiz de var şahitlerimiz de var. Onların görüşme tarihlerini merak ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.