Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da hükümet karantina şartlarında kadınları şiddetten korumak için yeni önlemler aldı: Parola “maske 19”

Fransa’da uygulanan evde kalma politikasının yan etkilerinden biri de, tıpkı Çin’de olduğu gibi kadına karşı şiddet olaylarının yükselmesi oldu. Nous Toutes kadın platformunun açıkladığı sayılara göre, 1 Ocak’tan beri Fransa’da 22 kadın, erkek şiddetinden hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in verilerine göre aile içi şiddet için yapılan şikayetler, jandarmanın sorumluluğundaki bölgelerde yüzde 32, polisin sorumluluğundaki bölgelerde yüzde 36 arttı.

Kadın Erkek Eşitliği Bakanı Marlène Schiappa hükümetin bu şiddete karşı aldığı önlemleri sıraladı.

https://twitter.com/MarleneSchiappa/status/1245654213859758081?s=19

Kadınların şiddetten korunmak için ilk engeli, kocalarının yanında polisi aramaktan korkmaları. Bunu aşmak için eczanelere gidip “maske 19” istediklerinde eczacı polisi arayacak. Hükümet, bu “gizli kod” stratejisinde İspanya’dan esinlendi.

Bunun yanı sıra kadınlar internet üzerinden, https://arretonslesviolences.gouv.fr/ (şiddetidurduralım) sitesinden polis çağırabilecekler. Eğer internet bağlantısı yoksa, 114’e SMS göndererek de güvenlik güçlerine haber verebilecekler.

Polis geldiğinde, “şiddeti uygulayan taraf evden uzaklaştırılır” ilkesinden yola çıkılarak erkek evden uzaklaştırılacak. Onların gidecekleri yerler ise belediyenin evsizler için açtıkları barınaklar. Eğer bu mümkün değilse, kadın çocuklarıyla birlikte otele yerleştirilecek.

Hükümet ve yerel yönetimler, kadına karşı şiddeti önlemek için sıkı bir işbirliği yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.