Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google veri paylaştı: Türkiye’de hareketlilik yüzde 75 oranında azaldı

İnternet devi Google, koronavirüse karşı savaşta hükümetlere ve sağlık çalışanlarına kolaylık sağlayabilecek bir bilgi paylaştı. Google yaptığı açıklamada, Google Maps gibi uygulamalardaki bilgilerin koronavirüse karşı savaşta etkili olabileceği iddiasını değerlendirebileceklerini belirtti. Google bu açıdan Topluluk Hareketlilik Raporlarını koronavirüse karşı alınan izolasyon ve karantina önlemlerinin etkili olup olmadığını göstermesi için ülke ülke yayınladı. Bu raporlar, insanların alışveriş merkezleri, eczane, market, park ve işyeri gibi yerlerde salgın öncesi ve sonrasındaki hareketliliği ortaya koyuyor.

Türkiye’deki insan hareketliliği de Google tarafından raporlaştırıldı. 16 Şubat-29 Mart günleri arasınındaki hareketliliğin verisini kapsayan rapor, bu zaman diliminde yer alan hareketlilikteki sert düşüşü ortaya koydu. Google başlangıç olarak hayatın normal seviyede seyrettiği 16 Şubat tarihini esas alıyor. Türkiye’deki esas düşüşün ise 8 Mart’tan sonra olduğu görülüyor.

Buna göre, Türkiye’de perakende satış mağazaları, AVM’ler, parklar, müzeler, kütüphaneler, sinema ve tiyatro salonları, restoran ve kafelerdeki hareketlilikte 16 Şubat ile 29 Mart arasında yüzde 75’lik bir düşüş yaşandı.

Aynı zaman diliminde market ve eczane gibi yerlerdeki düşüş oranı ise yüzde 39. Bu durum Türkiye’de insanların sağlık ve gıda gibi ihtiyaçları haricinde hareketliliğini kıstığına işaret ediyor.

Rapor, park gibi alanlarda Türkiye’de 16 Şubat ve 29 Mart arasındaki düşüşün ise yüzde 58 düzeyinde olduğunu söylüyor.

Aynı rapor Türkiye’de metro, otobüs ve tren istasyonlarındaki hareketliliğin de yüzde 71 oranında düştüğünü ortaya koyuyor.

Rapor Türkiye’de işyerlerindeki hareketlilik oranındaki düşüşün ise yüzde 45 olduğunun altını çiziyor. Buradaki hareketlilik kafe, restoran ve AVM gibi yerlerdeki düşüşün çok daha gerisinde.

Rapor son olarak ikamet yerlerindeki hareketliliğin 16 Şubat ile 29 Mart arasında yüzde 17 arttığına işaret ediyor. Bir başka deyişle evde vakit geçirenlerin oranı bu zaman diliminde önemli oranda artmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.