Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim aktivistleri salgın nedeniyle dijital grev yaptı: “Gezegenimiz yanıyor; tarafsız kalmak, tam ortada durduğumuzu düşünmek bile suç ortaklığıdır”

Tüm dünyada Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) oluşumunun çağrısıyla düzenlenen Beşinci Küresel İklim Grevi, koronavirüs salgını nedeniyle dijital olarak gerçekleştirildi. İklim krizinin çözümü için önlem talebiyle okul grevini 85 hafta önce İsveç’te başlatan 17 yaşındaki Greta Thunberg, “Sorumlu davranın. Eylemleriniz diğerleri için ölümle yaşam arasındaki fark olabilir” çağrısı yaptı.

Greve İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Bilecik ve Eskişehir’in de aralarında olduğu çok sayıda kentten katılan iklim aktivistleri “Gezegen B yok” dedi. Fridays for Future (FFF) Türkiye ve Sıfır Gelecek oluşumlarının Zoom aracılığıyla yaptığı konuşmaların sunumunu FFF Ankara’dan Bilge Yerli ve İstanbul’dan Elif Duru Kireççi üstlendi. Aktivistler adına basın açıklamasını ise Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören okudu. Yöneticilere “Bilime kulak verin” diye seslenen gençler, “Bugünlerde yaşamımızı sığdırmaya çalıştığımız evimiz, yani gezegenimiz yanıyor!” dedi ve iklim acil durumu ilan edilmesini, sera gazı emisyonlarının sıfırlanmasını talep etti.

İzmir’den Maya Kılıç, “Tarafsız kalmak, tam ortada durduğumuzu düşünmek bile suç ortaklığıdır. Sesimiz birlikteyken daha güçlü” dedi. Ankara’dan Ansı Ersoy da “Evrenimiz, evimiz için sürekli mücadele etmeye devam edeceğiz. Şu günlerde hatalarımızı görmek için bolca vaktimiz var” diye konuştu.

Greve destek verenlerden Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, gelmekte olan dalganın en büyük etkisini durdurmak için hâlâ vakit olduğunu belirtti. Müzik grubu Mor ve Ötesi’nin bateristi Kerem Kabadayı ise toplumsal mücadeleleri birbirinden ayrı ve bağımsız görmemek gerektiğine dikkat çekti. Oyuncu Mert Fırat da greve destek verenlerden biriydi.

“Gelecek için Cumalar” nasıl başladı?

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Ağustos 2018’de okul grevine başladı. Üç hafta boyunca her okul günü İsveç Parlamentosu’nun önünde oturdu ve iklim krizi için harkete geçirmeye çalıştığı İsveç hükümetini protesto etti. Thunberg’e Eylül 2018’den itibaren dünyanın farklı ülkelerinden gençler destek verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.