Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara ile Madrid arasındaki suni solunum cihazı krizi çözüldü: Cihazlar Çin’de değil Türkiye’de üretilmiş

İspanya’nın “Castilla-La Mancha” yerel yönetimi tarafından satın alınan 114 adet suni solunum cihazının Türkiye’den çıkmasına izin verilmemesiyle başlayan kriz çözüldü. Konu cuma günü İspanya’nın El Mundo gazetesi tarafından, “Cihazlar Çin’den satın alındı, taşıyan kargo uçağı, aktarma yapmak için indiği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda alıkonuldu” diye duyurulmuştu. Yerel yönetimin, sorunu çözmesi için hükümete baskı yapmasının ardından İspanya Dışişleri ve Sağlık Bakanları devreye girince, sözkonusu cihazların Çin’de değil Türkiye’de üretildiği anlaşıldı.

Birkaç hafta önce siparişi verilen 114 adet cihaz, geçen cumartesi günü, İspanya’nın Çin’den satın aldığı maske ve dezenfektan gibi diğer malzemeleri taşıyan bir uçakla Ankara üzerinden İspanya’ya gönderilecekti. Çin’den kalkan ve diğer malzemeleri taşıyan kargo uçağı, suni solunum cihazlarını da almak için Esenboğa Havalimanı’na indi. Ancak gümrük yetkilileri Türk şirketinin ürettiği suni solunum cihazlarının ithal izni bulunmadığını görerek sevkiyatı durdurdu. Bu uygulamaya, 26 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve tıbbi cihazların ithalatını-ihracatını izne tabi tutan yeni düzenleme nedeniyle gidildi.

Bunun üzerine İspanya Dışişleri Bakanı konuyla ilgili açıklama yaparak, sözkonusu cihazların bir Türk firması tarafından üretildiğini ve bu nedenle bir el koymanın sözkonusu olmadığını belirtti. İspanyol ve Türk makamları arasında konuyla ilgili olarak yapılan görüşmelerde, Ankara gerekli izni vermek için önce kendi suni solunum cihazı envanterini gözden geçireceğini ve ancak Türkiye’deki cihaz sayısının yeterli olduğundan emin olduktan sonra ithalat izni verileceğini İspanyol makamlara bildirdi.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez, açıklamasında Türkiye’nin kendi topraklarında sağlık sisteminin ihtiyaçlarını gözeterek tıbbi cihaz ihracatıyla ilgili kısıtlamalar uyguladığını da kaydederek krizi yumuşatma yoluna gitti.

Gonzalez, Cumartesi akşam saatlerinde sorunun çözüldüğünü, cihazların İspanya’ya yollanmasına onay çıktığını belirterek Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

https://twitter.com/AranchaGlezLaya/status/1246505785993158658?s=20

Türkiye, 1 Nisan’da Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki fabrika ve dikimevlerinde üretilen maske, tulum ve dezenfektanları, askeri kargo uçağıyla İspanya ve İtalya’ya gönderdiğini duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.