Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır, salgın bitene kadar yetecek maske stokumuz vardır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçerek koronavirüs salgınına ilişkin açıklama yaptı. Salgınla mücadele için iki yeni hastane kurulacağını söyleyen Erdoğan, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla duyurulan bağış kampanyasında toplanan miktarın 1 milyar 500 milyon Türk Lirası’na ulaştığını söyledi. Dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını tekrarlayan Cumhurbaşkanı, “Asıl büyük mücadelemiz salgın sonrasında başlayacak” dedi.

“İki yeni hastane yapılacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadele için iki yeni hastane yapılacağını şöyle aktardı: “Yoğun bir çalışmayla Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nın alanında bin odalık hastanenin orada şu anda bir plan-proje çalışması hızla devam ediyor. Aynı şekilde Sancaktepe’deki havaalanının olduğu kısmı da yine bin odalık orada da yine bir katlık hastaneyi yapıyoruz ki bunları süratle şöyle 45 gün içinde buraları bitireceğiz ve buraları da tamamıyla insanımızın, halkımızın hizmetine sunacağız.”

“Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır”

Valiliklerin e-Devlet ve PTT aracılığıyla ücretsiz maske dağıttığını hatırlatan Erdoğan, “Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız” dedi.

“İlçeleri karantinaya alabiliyoruz”

Erdoğan, devletin salgınla mücadele konusunda gerekli adımları attığını belirterek şöyle konuştu: “Her şehrimizde bulunan İl Hıfzıssıhha Kurulu ile uygulamaların yürütülmesinden sorumlu Pandemi Kurulu ihtiyaca göre gerekirse ilave tedbirler geliştirebiliyorlar. Hastalığı yayma tehlikesi olan bina sokak cadde köy mahalle belde ve hatta ilçe düzeyindeki kimi yerleri tümüyle karantinaya alıyoruz.”

“Hastanelerimizde sıkıntı yok”

Günlük 20 bin test sayısına ulaşıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hastanelerimizde teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntımız yoktur. Şu ana kadar hem sağlık hizmetleri, hem gıda ve temizlik malzemeleri tedarikinde hem de kamu güvenliği bakımından kayda değer bir meseleyle karşılaşmadık” dedi.

“Avrupa ve Amerika bizim kadar hassas olsaydı daha iyi bir durumda olabilirdik”

Erdoğan şöyle devam etti: “Bizi yakından ilgilendirdiği için Avrupa ülkelerinin tamamıyla Amerika’daki gelişmeleri anbean takip ediyoruz. Kovid-19 hastalarımızın veya onlara hastalığı bulaştıranların önemli bir kısmının Avrupa veya Amerika’ya seyahat geçmişinin olması bu ülkelerin tedbirleri vaktinde almadığını işaretidir. Şayet işin başında bizim gösterdiğimiz hassasiyeti bu ülkeler de sergilemiş olsaydı bugün hep birlikte çok daha iyi bir durumda olabilirdik.”

Tekâlif-i Milliye hatırlatması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki açıklamasında olduğu gibi Türk milletinin İstiklâl Harbi döneminde varını yoğunu ortaya koyduğunu gösteren Tekâlif-i Milliye emirlerini hatırlattı. Erdoğan milletin seferberliğini gösteren on maddeyi saydı, o dönemde halkın elindeki pek çok ürüne sonradan ödenmek ya da ödenmemek üzere el konulduğunu söyledi.

“Çalışanların ücretinin 3’te 2’sini biz ödüyoruz”

En büyük kriterlerinin istihdamın sürmesi olduğunu belirten Erdoğan, “Üretimine ara veren veya azaltan işletmelerimizdeki çalışanlarımızın ücretlerinin asgari ücreti geçmeyecek şekilde 3’te 2’sini devlet olarak biz ödüyoruz. Bu ödemeleri de doğrudan çalışanlarımızın hesabına yatırmak suretiyle gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlatılan kampanyada toplanan miktar 1 milyar 500 milyon TL

Erdoğan, Milli Dayanışma Kampanyası’ndaki son duruma ilişkin de şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar kampanya hesaplarında toplanan meblağ yaklaşık 1 milyar 500 milyon lirayı buldu. Ayrıca 43 milyon lira da SMS olarak toplandı. İlaveten AK Parti Meclis grubu hesabında da toplanan yaklaşık 5 milyon liralık meblağ da buraya aktarılacaktır. Banka, katılım şirketi veya SMS mesajı vasıtasıyla kampanyaya destek veren her bir vatandaşımıza, kurumumuza teşekkür ediyorum. İş dünyamızı, sanat ve spor camiamızı, hayırseverlerimizi, destek vermek isteyen olan tüm vatandaşlarımızı sürmekte olan bu kampanyaya destek vermeye davet ediyorum.”

İnfaz düzenlemesi yarın TBMM’de

Salgınla mücadele için alınan her tedbirin hukuk devleti ilkesine uygun şekilde yürütüldüğünü belirten Erdoğan, “İdari düzenlemeleri cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve bakanlıklarımızın genelgeleri ile; yasal düzenlemeleri ise meclisimizle çalışarak kanun olarak hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede kabine toplantımızda ayrıntılı bir şekilde değerlendirdiğimiz kapsamlı bir yasa teklifini grubumuz vasıtasıyla yakında meclisin takdirine sunacağız. Kamuoyunun yakından takip ettiği infaz düzenlemesi inşallah yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak” dedi.

“Dünyada hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Asıl büyük mücadelemiz salgın sonrasında başlayacak”

Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

“Yaşadığımız koronavirüs salgınının ardından dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı açıkça görülüyor. Diğer ülkelerin ve insanların sırtından kendilerine sahte bir refah düzeni kuranların devri artık kapanıyor. Ekonominin sadece paradan, borsadan, faizden, spekülatif araçlardan ibaret olmadığı, asıl olanın yeterli üretim ve adil dağılım olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Türkiye için bu dönem, en az çok partili hayata geçtiğimiz, en az rahmetli Özal’ın reformları, en az AK Parti’nin demokrasi ve ekonomi atılımları kadar önemlidir. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayiye, tarımdan enerjiye kadar her alanda inşa ettiğimiz güçlü altyapının semeresini alacağımız bir devrin eşiğindeyiz.

Kurulan yeni dünyada en güçlü şekilde yerimizi almak için hep birlikte daha çok çalışacağız. Sadece salgın döneminin kayıplarını telafi etmekle kalmayacak inşallah çok daha büyük bir hamleyi hep beraber gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının önündeki engeller adeta kendiliğinden kalkıyor. Üretimimizi, istihdamımızı, ihracatımızı, sanayimizi, ticaretimizi, altyapımızı hedeflerimize uygun şekilde daha da güçlendirmek için hızlı bir şekilde başlatacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.