Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PTT sitesi çöktü, e-Devlet’te dağıtım yok – CHP’li Gaye Usluer: “23 milyon haneye 15 bin PTT kuryesi maskeyi nasıl dağıtacak?”

20-65 yaş aralığındaki vatandaşlara ücretsiz maske dağıtma kararının ardından, siparişlerin verildiği PTT sitesi yoğun talep nedeniyle çöktü. Başvuruların e-Devlet üzerinden yapılacağı duyurulurken henüz e-Devlet’te böyle bir sayfa oluşturulmuş değil. CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, 23 milyon haneye 15 bin PTT çalışanının yetmeyeceğini, belediyeler ve muhtarlıklar aracılığıyla farklı bir dağıtım yöntemi geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Nisan Cuma günü açıkladığı üzere kalabalık yerlerde bulunan vatandaşların maske takması zorunlu hale getirildi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamayla her vatandaşa beşer adet maske dağıtılacağı ve dağıtımının PTT aracılığıyla yapılacağı duyuruldu. Ancak dün geceden itibaren yoğun talep oluştuğu için https://maske.epttavm.com/ sitesi çöktü. 

PTT, internet sitesi üzerinden bir açıklama yaptı ve dağıtımların artık e-Devlet üzerinden yapılacağı duyuruldu: “Yoğun ilginize teşekkür ediyoruz. Sizlere daha sağlıklı hizmet sunabilmek adına, ücretsiz maske taleplerinize ilişkin başvurularınızı en kısa sürede e-Devlet Kapısı üzerinden alacağımızı bildirmek isteriz. Ücretsiz maske teminine ilişkin sistem e-Devlet Kapısı üzerinden kullanıma açıldığında gerekli duyuruları sizlerle paylaşacağımızı bildirmek isteriz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.”

Ancak e-Devlet sitesinde de maske dağıtımıyla ilgili herhangi bir sayfa oluşturulmuş değil.

“Belediyeler, muhtarlıklar aracılığıyla yapılabilir”

CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, maske dağıtılmasının gerekli olduğunu ancak yöntemin yanlış seçildiğini şu sözlerle anlattı: “23 milyon haneye 15 bin PTT kuryesi nasıl dağıtabilir tüm maskeleri? Her türlü riskli davranışı önlemek varken 15 bin kişi 23 milyona hizmeti sağlayamaz. Bunu gerçekten sağlamak istiyorsanız bir yöntem belediyeler aracılığıyla yapabilirsiniz. İkinci yöntem muhtarlıklar aracılığıyla yapılabilir. Belediyeler, muhtarlıklar ve eczanelerle birlikte de yapılabilir. Eczacı arkadaşlar ‘İş yükümüz çok’ diye yazıyorlar ama o açıklamayı Eczacılar Odası’ndan arkadaşımın görüşü üzerine yaptım.”

Beş maske dağıtılmasının da yetersiz olduğunu vurgulayan Usluer, “Maske kullanımının yaygınlaştırılmasının nedeni toplumda enfeksiyon sıklığının artmış olması. Şimdi çalışan bir kişiyi düşünün maskesini taktı evden çıktı, sekiz saat boyunca çalışacak ve o sekiz saat boyunca 1,5 metreden daha yakın mesafede bir sürü insanla temasta olacak. Her şey iyi gittiğinde, ıslanmadığında, nemlenmediğinde bir maskenin kullanım süresi dört saat. Neden beş gün için birer maske verildi? Bu rakam reel hazırlanmış bir rakam değil” dedi.

“Belediyeler, kendi olanaklarıyla tüm ihtiyacı karşılayamaz”

Usluer, PTT’nin sitesinin çökmesini ve şu ana kadar e-Devlet’te maske yazınca insanların karşısına hiçbir sayfanın gelmemesini ise “Kurgulanmamış bir şeyi duyurdular. Halbuki duyurduğunuz zaman düzenlemeyi yapmanız gerekiyordu” diye yorumladı. Usluer, CHP’li büyükşehir belediyelerinin maske dağıtımıyla ilgili de şunları söyledi: “Belediyelerin dağıttığı maske için rakamsal bir bilgim yok ama belediyelerin kendi olanaklarıyla vatandaşın tüm maske ihtiyacını karşılama ihtimalleri olmadığını düşünüyorum. Bu aslında hükümeti harekete geçirmek için iyi bir model ama sürdürülebilir değil. Hükümet nasıl bir kaynak ayırdı, maske tüketimini hesapladı mı, maske gereksinimi hangi yollardan karşılanıyor gibi sorular çok önemli. Çin, böyle bir veri verdi, ‘Dünyadaki tıbbi maske ihtiyacının yüzde 50’sini üretiyorum, günlük maske üretimimi 20 milyona çıkardım’ dedi.” 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, maske zorunluluğunun ardından belediye olarak ulaşım hatlarında maske dağıtımını başlatmıştı. 

Prof. Dr. Gaye Usluer ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.