Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YouTube komplo teorilerini engelleyecek: #Koronavirüs ve 5G arasında bağlantı kuran videolar kaldırılacak

Sosyal medyada ortaya çıkan bir komplo teorisiyle 5G’nin koronavirüse sebep olduğu ve yayılımını artırdığı söylentileri yayılmış, YouTube üzerinden bu konu ile ilgili birçok video paylaşılmıştı. İngiltere’de de geçen hafta, komplo teorilerinin gerçek olduğuna inanan bir grup insan 5G baz istasyonlarına ve telekomünikasyon servislerine saldırmıştı.

Bunun üzerine YouTube, 5G teknolojisi hakkında asılsız iddiaların yaygınlaşması ve tehdit haline gelmesi sebebiyle videoları engelleyeceğini duyurdu. Karar, İngiltere’nin meşhur komplo teorisyenlerinden David Icke’ın YouTube üzerinden yaptığı bir canlı yayında 5G ile koronavirüs arasında bilimsel temeli olmayan bir bağlantı kurmasından sonra alındı. Icke’ın videolarına erişim engeli getiren YouTube, komplo teorisyeninin 5G ile ilgili videosunun da silindiğini duyurdu.

Youtube daha öncesinde de koronavirüs ile ilgili tıbbi konularda bilimsel verilere dayanmayan, asılsız yöntem ve uygulama videolarını da kaldırma kararı almıştı. 

ODTÜ Elektrik-Elektronik Bölümü’nden Prof. Dr. Sencer Koç ve Prof. Dr. Ali Özgür Yılmaz, 5 Nisan’da “Yeni Nesil 5G Haberleşme Sistemlerinin İnsan Sağlığına Etkileri” başlıklı bir bilgi notu paylaşmış ve 5G ile koronavirüs arasında bir ilişki kurmanın mümkün olmadığını şöyle anlatmıştı:

“Ülkemizde 5G sistemlerinin üretilmesi ve kullanımı üzerine çalışmalar devam etmektedir. Henüz 26GHz bandı ile ilişkili bir 5G çalışması başlatıldığına yönelik bir bilgi tarafımızda bulunmamaktadır. Bu banttaki durumun daha iyi anlaşılacağı önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkemizde de bu banda yönelik çalışmalar başlatılacağı beklenmektedir. Ülkemizde 5G sistemleri üzerinde yürütülen mevcut çalışmalar, geleneksel bant olarak değerlendirilebilecek 3,5GHz bandına yönelik olarak, yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bilimsel bilgi kaynaklarının ve mevcut bilgi birikiminin ışığında, 5G Haberleşme Sistemleri ile COVID-19 Salgını arasında ilişki kurmak mümkün değildir.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.