Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre Çin karantinayı koronavirüs aşısı bulunana kadar sürdürmek zorunda kalabilir

Çin’de yapılan yeni bir araştırma, “ülkelerin virüse karşı bir aşı geliştirilene kadar halihazırdaki yasakları devam ettirmek zorunda olduklarını” ortaya koydu.

The Guardian’ın haberine göre, Çin’in salgınla mücadele deneyimine dayanan yeni bir araştırma, karantinayı sona erdirmek ve insanların günlük hayatlarına dönmesine izin vermek isteyen ülkelerin, olası yeni enfeksiyonları yakından takip etmek ve virüse karşı bir aşı geliştirilene kadar halihazırdaki yasakları devam ettirmek zorunda kalacaklarını ortaya koyuyor.

İkinci dalga ihtimali yüksek

Hong Kong’da yapılan araştırmaya göre, Çin’in günlük yaşama yönelik agresif kısıtlamaları, ülkedeki ilk koronavirüs dalgasını sona erdirdi. Ancak ikinci bir dalga tehlikesi çok yüksek. 

Araştırmacılardan biri olan Hong Kong Üniversitesi Profesörü Dr. Wu şunları söyledi: “Tedbirler her ne kadar enfeksiyon sayısını büyük oranda düşürmüş gözükse de, koronavirüse karşı kitle bağışıklığı olmadığı sürece, özellikle vakaların denizaşırı olarak taşınmasının getireceği risk ve işyerleri, fabrikalar ve okulların toplumsal birlikteliği artıracak olması sonucu, vaka sayısında yine bir patlama olabilir.”

“Önlemler aşının yaygınlaştırılmasına kadar devam etmeli”

Profesör Wu, “Sosyal mesafe ve davranışsal değişim gibi kontrol politikalarının bir süre sürdürülmesi muhtemel olsa da virüse karşı etkili aşılar geliştirilip yaygınlaştırılana kadar, ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesi ve enfekte hastaların artış oranının 1’in altında tutulması arasında proaktif (önleyici) bir denge kurmak en iyi strateji olacaktır” dedi.

Hong Kong Üniversitesi’nin analizleri, ocak ayı ortası ile 29 Şubat tarihleri arasında dört farklı şehirde teyit edilen koronavirüs vakalarında, yerel sağlık komisyonlarının verilerini kullanıyor. Veriler, tedbirleri kademeli olarak rahatlatmak gerektiğini gösteriyor.

Araştırmanın sonuç bölümünde “ekonomik faaliyetlere izin verilmesi ve sosyal mesafe, davranış kontrolleri gibi konularda sıkı önlemlerin alınması arasında bir denge kurulması” öneriliyor. Yani, Profesör Wu’nun dediği gibi: “Aşının geliştirilip yaygınlaştırılmasına kadar, bu önlemleri almak en iyi strateji olacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.