Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BDDK swap işlemlerini kısıtladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk bankalarının yabancı bankalar ile yaptıkları dolar-TL para takası işlemlerin (swap) hacmini tekrar kısıtlama kararı aldı. TL alım yönünde yapılan işlemlerin özkaynaklara oranı yüzde 1’e indirildi.

BDDK’nın dün akşam aldığı kararla Türk bankalarının döviz satım – TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplam büyüklüğünün özkaynaklara oranı yüzde 10 düzeyinden yüzde 1’e indirildi. Vadeye göre farklılaştırma uygulamasından vazgeçildi. Kararın ardından dolar/tl, haberi yazdığımız sırada yüzde 1,21’lik artışla 6,78’den, euro ise 7,43 ₺ seviyelerinde işlem görüyor.

BDDK’dan yapılan açıklamanın tamamını okumak için tıklayınız.

Swap sınırlamaları ilk kez Ağustos 2018 kur krizi ardından uygulanmaya alınmıştı. TL’nin değer kaybetmesini önlemek adına yabancıların dövizle TL likiditesi sağlaması engellenmişti.

Medyascope’ta Ağır Ekonomi programını hazırlayan Prof. Dr. Öner Günçavdı, kararı Türkiye’nin mali açıdan dışa kapatılması olarak yorumladı.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da kararı şu sözlerle eleştirdi:

“BDDK, ₺’nin karşı karşıya olduğu sorunun konjonktürel olduğunu düşünüyor ki neredeyse iki yıldır bir ileri iki geri bu tür kararlar alıyor. Oysa ₺’nin sorunu konjonktürel değil YAPISAL dır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.