Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü’ne yapılan yardımları durdurdu

Koronavirüs salgınının başından beri Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) virüsün yayılımını artırmakla ve salgını durduramamakla suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, Vaşington yönetiminin DSÖ’ye yaptığı mali yardımları durdurma kararı aldı.

Önceki gün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump, DSÖ’nün salgın sürecini kötü yönettiğini ve DSÖ yönetimi tarafından Çin’e duyulan güvenin salgının trajik boyutlarını artırdığını öne sürdü. DSÖ’nün salgının başlangıcından beri sergilediği yönetim performansının önümüzdeki 2-3 aylık süre zarfında ABD yönetimi tarafından daha yakından inceleneceğini belirten Trump, incelemelere tamamlanana kadar DSÖ’ye yapılacak maddi yardımların durdurulduğunu söyledi.

DSÖ’ye karşı çeşitli suçlamalarda bulunan Trump, örgütün dünyanın dört bir yanından gelen bilgileri dikkate almadığını ve virüsün yayılımını hızlı bir şekilde incelemediğini öne sürdü. DSÖ’nün Çin’le ilgili seyahat yasaklarına karşı çıkarak çok kötü bir tercih yaptığını söyleyen Trump, Çin’den gelenlere koyduğu seyahat yasağının ise çok sayıda insanın yaşamını kurtardığını belirtti.

ABD Başkanı Trump, DSÖ’nün ocak ayı ortasında “Virüs insandan insana geçmiyor” açıklaması yaparak küresel anlamda alınabilecek önlemlerin gecikmesine sebep olduğunu da iddia etti. 30 Ocak’ta koronavirüs ile ilgili olarak “küresel acil durum” ilan eden DSÖ ise, geçen hafta yayımladığı teknik raporlarla, 10 Ocak günü itibarıyla başta ABD olmak üzere birçok ülkenin virüs konusunda uyarıldığını belirtmişti.

The Guardian’ın haberine göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) sağlık organizasyonu olarak görev yapan ve en büyük maddi katkısını ABD’den alan DSÖ, geçen yıl ABD’den 400 milyon doları aşan bir mali destek almıştı. Çin’in DSÖ’ye yaptığı yardım ise yıllık 57 milyon dolar.

Trump’ın kararına dünyadan tepkiler

Trump’ın DSÖ’ye mali yardımları durdurma kararı uluslararası camiada da büyük yankı uyandırdı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump’ın kararını eleştirerek “Şu an DSÖ ya da herhangi bir başka yardım örgütünün virüsle mücadele kaynaklarını azaltmak için uygun bir zaman değil” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu süreçte birilerini suçlamak hiçbir şeye yardımcı olmuyor, virüsün sınırları yok” derken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, daha önce çeşitli nedenlerle Rusya’yı suçlayan ABD yönetiminin bu sefer de DSÖ’yü suçlayarak kendine hayali düşmanlar yarattığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir sözcü de ABD’nin oldukça kritik olan böyle bir zaman diliminde DSÖ’ye karşı olan sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.