Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihçi ve yazar Orhan Koloğlu 90 yaşında hayatını kaybetti

Tarihçi ve yazar Orhan Koloğlu 90 yaşında hayatını kaybetti. Koloğlu’nun ölüm haberini müzisyen ve gazeteci olan yeğeni Sina Koloğlu Twitter’dan haber verdi. 

Orhan Koloğlu kimdir?

Orhan Koloğlu, 1929’da Konya-Kadınhan’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitiren Koloğlu, İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu. Doktorasını Strasbourg Üniversitesi’nde tamamladı. Libya Al Fateh Üniversitesi’nde doçent oldu. Gazeteciliğe ise 1947 yılında başladı. 1947 yılından itibaren Son Saat, Yeni İstanbul, Yeni Sabah, Akşam, Milliyet, Barış, Aydınlık gazetelerinde muhabir, yazı işleri müdürü ve yazar olarak çalıştı. 1964 yılından itibaren Roma, Karaçi, Paris, Londra ve Beyrut kentlerinde basın temsilciliği yaptı. Milliyet gazetesinin Almanya baskısını başlattı.

1974 ile 1978-1979 yılları arasında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün başında görev yaptı. 1978’den itibaren Hacettepe, Anadolu, Marmara, Galatasaray, İstanbul, Libya El Fateh üniversitelerinin tarih ve iletişim fakültelerinde dersler verdi.

Orhan Koloğlu tarih ve sosyal bilimler alanlarında 52 kitap yayımladı. Osmanlı ve Türk basın tarihi üzerine çalışan Koloğlu’nun “Osmanlı’dan 21. Yüzyıla Basın Tarihi” kitabı Türkiye’de yazılan önemli basın ve gazetecilik kitaplarından biridir. İki defa Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü, Sedat Simavi Ödülü, Yunus Nadi Ödülü ve Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü’nü kazanan Koloğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesi ve Tarih Vakfı’nın kurucu üyesidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.