Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alınan tüm tedbirlere rağmen koronavirüs Fransız uçak gemisine nasıl girdi?

New York Times gazetesinden Aurelien Breeden’in haberine göre, Fransa’nın 2001 yılından beri kullandığı ve aynı zamanda tek uçak gemisi olan Charles de Gaulle’de ortaya çıkan koronavirüs vakaları, ülke genelinde tartışmalara yol açıyor.

Ocak ayında, IŞİD’e karşı düzenlenecek askeri operasyonlara destek vermek amacıyla Toulon kentinden ayrılarak görevine başlayan uçak gemisinde, mart sonundan itibaren koronavirüs vakaları görülmeye başlandı. 1746 kişilik mürettebatı olan uçak gemisi, vakalar görülmeye başlandıktan kısa süre sonra Toulon’a geri döndü ve mürettebat üç ayrı merkezde karantina altına alındı.

Virüs gemiye Brest kentinde mi girdi?

Gemide artan sağlık şikayetleri sonucunda mürettebat arasındaki iki kişiden alınan örneklerin Fransız askeri hastanelerinde incelenmesiyle, virüsün gemideki mürettebata da bulaştığı ortaya çıktı. Karantina altına alınan mürettebata yapılan koronavirüs testleri sonucunda ise 1.746 kişiden 668’inde virüse rastlandığı belirtilirken virüsün gemiye nereden bulaşmış olabileceği büyük merak konusu oldu. New York Times’ın haberine göre, salgının Fransa’da yayılma hızının arttığının bilinmesine rağmen gemi mart ortasında Brest limanında demirleyerek 52 yeni mürettebatı daha aldı. Gemi mürettebatının ise şehirde çok rahat bir şekilde dolaşması, alışveriş ve yemek yerlerinde zaman geçirmesi ve bazılarının ailelerini görmeleri virüsün gemiye taşınmasına sebep oldu.

Charles de Gaulle’de virüse yakalanan ve yoğun bakım tedavisi ihtiyacı duyan bir görevli dışında mürettebatın neredeyse yarısının hastalığı asemptomatik (belirtisiz) olarak geçirdiği açıklandı. Bunun üzerine hükümet, içlerinde fırkateyn ve yakıt ikmal gemilerinin mürettabatının da bulunduğu toplam 2 bin 300 denizci için kapsamlı koronavirüs testleri yapılmasına karar verdi. Yapılan testlerde toplam 1081 görevlide koronavirüse rastlandı.

Kamuoyundan yoğun eleştiri

Virüsün Charles de Gaulle gibi, Fransa açısından oldukça önemli olan bir gemide bu kadar uzun süre boyunca fark edilmemesi kamuoyunda büyük eleştirilere ve tartışmalara yol açtı. Fransız donanmasının, salgının denizde en iyi şekilde ele alındığını belirten açıklamalarına karşın, New York Times’a göre gemide yapılan ön hazırlıkların ve alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dair çok sayıda işaret var. 

Bunlardan biri, mürettebatın, gemi mart sonunda Danimarka’da demirleyene kadar herhangi bir koruyucu ekipmana ya da maskeye sahip olmaması. Bir diğer iddiaya göre ise geminin kaptanı Guillaume Pinget, Brest’e varmadan önce gemiye dışarıdan herhangi birinin alınmamasına karar verdi fakat buna rağmen mürettebatın dışarıya çıkışına izin verildi. Geminin Brest’ten ayrılmasının ardındansa mürettebatın günlük rutinlerini kısıtlayan, toplanmayı engellemeye yönelik birtakım önlemler alındı. Ancak iki hafta boyunca gemide herhangi bir görünür koronavirüs vakasına rastlanmamasıyla alınan bu önlemler giderek gevşetildi ve kısıtlamaların çoğu kaldırıldı. 

Bunun yanında, nisan ayının başına kadar gemideki mürettebat içinde koronavirüs belirtisi gösteren 15 ila 20 kadar görevli oldu fakat gemi doktorları, semptomların muhtemelen hava soğukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmış olacağını öne sürerek bu durumu önemsemedi. 5 Nisan itibarıyla koronavirüs semptomu gösteren mürettebat sayısındaki büyük artış, gemide acil durum ilanını da beraberinde getirdi.

Fransız Donanma Amirali Christophe Prazuck’a göre, gemide birçok önlem alınmasına rağmen virüs bu önlemleri “tuzağa düşürdü” ve kimse ne olduğunu anlamadı. Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre ise, pazar günü France Inter Radyosu’na verdiği röportajda gemide alınan önlemlerin yetersizliği konusundaki eleştirilere hak verdiğini ve virüsün muhtemelen Brest’teki ziyaret sırasında mürettebata bulaştığını söyledi. Fransız Donanması Sözcüsü Eric Lavault’ya göre ise uçak gemisinde de tıpkı dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bazı hatalar yapıldı. Lavault, yetkililerin ilk başta geminin Brest ziyaretini iptal etmeyi düşündüğünü fakat Brest’in gemi için önemli bir lojistik durak olmasından dolayı bu karardan vazgeçildiğini, bunun yerine askerlere sosyal mesafe kurallarına uyulması ve kalabalık alanlarda toplanılmaması talimatı verildiğini söyledi.

Fransa, askeri gemilerinde koronavirüs salgınıyla mücadele eden tek ülke değil. Kısa bir süre önce de ABD’nin 11 uçak gemisinden biri olan Theodore Roosevelt’te de koronavirüse rastlanmıştı. Gemideki personelin virüsün yayılmasını önlemek amacıyla karaya çıkarılmasını talep eden bir mektup yazdıktan sonra görevden alınan Kaptan Brett Crozier’in koronavirüs testinin pozitif çıkması, ABD yönetimine yönelik sert tepkilere yol açmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.