Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Tabip Odası’ndan “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık” raporu: “İl Sağlık Müdürlüğü, hastanelerde kendilerinden izin alınmadan koronavirüsle ilgili bilimsel araştırma yapılmasını yasakladı”

Dünyanın ve Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla mücadelesi sürüyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölü sayılarının doğru olmadığına ilişkin eleştirilerin ardı arkası da koronavirüs tespit edilen ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan bu yana kesilmiyor. Türk Tabipleri Birliği, salgınbilimin (epidemiyoloji) gereklerinin hükümetçe yerine getirilmediğini savunuyor. Bu konuda halkı bilgilendiren ve Sağlık Bakanlığı’na açık çağrılar yapan basın açıklamaları düzenliyor.

İstanbul Tabip Odası da “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık” başlıklı raporlarının beşincisini yayımladı. Rapor, salgın sürecinde 13-19 Nisan haftasında yaşananlara dair sahadaki hekimlerden toplanan bilgi ve gözlemleri içeriyor. Raporda, “Salgının altıncı haftasında da İstanbul’daki sağlık kurumlarında ciddi sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Yanlış politikaların ve organizasyon bozukluklarının bedelini hekimler, sağlık çalışanları ödüyor” deniliyor. Rapor özetle şöyle:

1. İki günlük sokağa çıkma yasağının ertesinde İstanbul sokaklarının önceki günlere göre daha canlı olduğu görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 14 Nisan akşamı salgının yayılma hızını kontrol altına aldıklarını açıklamasının ertesinde de sokağa çıkan insan sayısının arttığı dikkati çekti. 

2. İstanbul’da salgının başlangıcından bu yana koronavirüs nedeniyle hastanelere yatan ve hastanelerden çıkan hasta sayısı 10 bini aştı.

3. İstanbul Tıp Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu ve Nişanca Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan aile hekimi Dr. Yavuz Kalaycı ile birlikte salgının başlamasından bu yana İstanbul’da kaybettiğimiz meslektaşlarımızın sayısı dokuza yükseldi.

4.  Maske, önlük, eldiven gibi koruyucu donanım eksikliği devam ediyor. Bazı hastanelerde özellikle asistanlar hâlâ aralıksız 36 saat çalıştırılıyor.

5.  Sağlık çalışanları için testler, filyasyon çalışmaları düzenli ve yeterli yapılmıyor. İstanbul’da bugüne kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 2 bine yaklaştı.

6. Salgına karşı sahada filyasyon çalışmalarını yürüten ilçe sağlık müdürlüğü ekipleri ve rutin faaliyetlerini yürüten aile sağlık merkezi çalışanları arasında enfekte sağlık çalışanı sayısı artıyor.

7. Koronavirüs dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar giderek büyüyor.

8. Maskelerin eczanelerden temin edileceği duyurulmasına rağmen yeterli ve düzenli dağıtım yapılamıyor, vatandaşlar mağdur oluyor.

9. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kodlama sistemine uyulmuyor; bütün klinik bulguları uymasına ve “Kovid-19” olarak kabul edilip tedavi görmelerine rağmen PCR testi pozitif çıkmayan hastalara ve ölümlere Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarında yer verilmiyor.

10. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 13 Nisan tarihli yazıyla hastanelerde kendilerinden izin alınmadan koronavirüsle ilgili bilimsel araştırma yapılmasını yasakladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.