Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’da 18 yaş ve altı için idam cezası kaldırıldı

Suudi Arabistan, 18 yaş ve altındaki suçlular için idam cezası uygulamasını kaldırdı. İdam cezası yerine 18 yaş ve altındaki suçlular için çocuk cezaevleri kurulacak ve 10 senenin altında hapis cezaları verilecek.

The Guardian’ın haberine göre, dünyanın en yüksek infaz oranlarından birine sahip olan Suudi Arabistan, insan hakları konusundaki bozuk sicilini düzeltmek için bir süre önce “kırbaç” cezasını kaldırdığını duyurmuştu. Suudi Arabistan Kraliyet Kararnamesi ile duyurulan yeni düzenleme ile 18 yaş ve altındakiler için verilen idam cezası kararı yürürlükten kaldırıldı.

Suudi Arabistan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Awwad Alawwad, kraliyet kararnamesine atıfta bulunarak, “İdam yerine çocuk cezaevinde 10 yıldan fazla olmamak koşuluyla hapis cezası uygulanacak. Bu, Suudi Arabistan için önemli bir gün. Kararname, daha modern bir ceza kanunu oluşturmamıza yardımcı oluyor” dedi.

Arap Baharı eylemlerinde 18 yaşın altındayken hükümet karşıtı protestolara katıldıkları için tutuklanan Şii azınlığa mensup en az altı kişinin de bu yeni yasal düzenlemeden yararlanması ve serbest bırakılması bekleniyor.

Dünyanın en yüksek infaz oranına sahip ülkesi olan Suudi Arabistan’da, geçen yıl 187 kişi idam edildi. Suudi Arabistan’da terörizm, cinayet, tecavüz, silahlı soygun ve uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulunanlar idam cezasına çarptırılabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.