Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs aşısında son durum: Oxford Üniversitesi’nin eylül ayında kullanıma sunmayı planladığı aşı maymunlarda etkili oldu

Dünya çapında koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları her geçen gün hızlanırken, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’ne bağlı Jenner Enstitüsü’nde çalışan bilim insanları tarafından geliştirilen ve planlandığı gibi giderse eylül ayında kullanıma hazır olacak aşı, kısa zamanda sonuç verebilecek en etkili aşı çalışması olarak ön plana çıkıyor.

Oxford Üniversitesi’nin aşı geliştirme çalışmalarında yer alan bilim insanlarına göre, aşının eylül ayında hazır olabilmesinde çalışmaların planlandığı gibi gitmesi ve yetkililerin onay vermesi oldukça kritik. Bu tarih, diğer aşı çalışmalarının sonuçlanma tarihlerine göre hayli erken. Yapılan aşı çalışmalarının bu kadar hızlı ilerlemesinin en önemli sebeplerinden biri, Oxford’daki bilim insanlarının eski aşı çalışmalarından faydalanarak aşı geliştirmede uzun süre alabilen bazı aşamaları direkt olarak geçme fırsatı yakalamaları.

New York Times’ta yer alan habere göre, ABD’nin Montana eyaletinde bulunan Rocky Mountain Laboratuvarı’ndaki bilim insanları, altı makak maymununa Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen aşıdan birer doz verdi. Daha sonra mevcut salgına sebep olan koronavirüs miktarına maruz bırakılan maymunlar, virüsü diğer maymunlara da bulaştırdı. 28 gün sonra ise aşılanan altı maymun da sağlıklarına kavuştu. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Doktor Vincent Munster, makak maymunlarının insanlara en yakın olan tür olduklarını, sonuçların hâlâ analiz edildiğini ve gelecek hafta sonuçları diğer bilim insanlarıyla da paylaşarak hakemli bir dergide yayımlamak istediklerini belirtti.

Aşı geliştiren firmalardan biri olan ve yakın zamanda geliştirdikleri aşıyı 144 katılımcı üzerinde deneyen Çin merkezli SinoVac firması da daha önce yaptığı açıklamada geliştirdikleri aşının makak maymunlarında etkili olduğunu belirtmişti. Bazı uzmanlara göre ise maymunlarda bağışıklık geliştiren bir aşı, insanlar için de aynı sonucun elde edebileceğininin garantisini vermiyor. Çok çeşitli yollarla yürütülen aşı çalışmalarında maymunlar üzerinde yapılan bu deneyler, aşının etkililiğiyle ilgili oldukça kısıtlı olan göstergeler. 

Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın aşı geliştirme programının direktörü Emilio Emini ise, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı çalışmalarını “çok hızlı ilerleyen bir klinik program” olarak nitelendirdi. Ancak Emini’ye göre, birden fazla aşı çalışmasının aynı anda başarılı olabilmesi oldukça önemli. Emini, etkisi kanıtlanan birden fazla aşının üretim ve dağıtım konusunda sorun çıkmasının önüne geçilebilecek olmasının yanında aşıların etkili olabilecekleri yaş grupları veya dozajların da büyük farklılıklar gösterebileceğini belirtti.

Oxford’da aşıyı geliştiren Jenner Enstitüsü’nün müdürü olan Profesör Adrian Hill, ekip olarak ülkedeki enfeksiyon sayılarının düşmemesini isteyen tek kesim olduklarını çünkü enfeksiyonların azalmamasıyla beraber aşılarını test edebilmek için daha çok insan bulabileceklerinin altını çiziyor. Hill’e göre ülkede enfeksiyonların hızı yavaşlamaya devam ederse aşının yaratacağı farkı ortaya koymak çok zor olacak. Jenner Enstitüsü, İngiltere’deki enfeksiyon hızının düşmesi durumunda aşıyı Afrika veya Hindistan’daki insanlar üzerinde denemeyi planlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.