Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diş hekimlerine saldıran ve kasten yaralama suçundan şikayetçi olunan saldırgan, ifadesi alınıp serbest bırakıldı

İstanbul Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde diş hekimi olarak görev yapan ve koronavirüs salgını nedeniyle filyasyon çalışması yapan iki diş hekimi dün (28 Nisan) İstanbul Fatih’te saldırıya uğradı. Bir hekimin burnu kırılırken diğer hekim de darp edildi. Saldırgan akşam saatlerinde gözaltına alındı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

İki diş hekimi, Fatih’te filyasyon çalışması için ev adreslerini dolaştıkları sırada dar bir sokakta başka bir araç şoförüyle yol verme tartışması yaşadı. Diş hekimlerinin aktardığına göre, diğer araçta bulunan saldırgan, hekimlerin aracındaki şoföre yol vermesi için bağırmaya başladı. Aracın içinden çıkan saldırgan, küfürler ederek, hekimlerin bulunduğu aracın yanına geldi ve şoföre yumruk attı. Hekimler yumruklu saldırının ardından polisi aradı. Aynı sokakta polisin gelmesini beklerken saldırgan üst sokaktan dolaşarak yeniden hekimlerin bulunduğu noktaya geldi ve bu sefer şoförle birlikte hekimlere de saldırdı. Saldırı sonucunda bir hekimin burnu kırılırken, şoför ve diğer hekim de darp edildi.

Saldırıya uğrayan diş hekimleri, görevde oldukları için üzerlerinde tulumları olduğunu, saldırganın, hekim olduklarının farkında olduğunu belirtti. Hekimler ayrıca çevrede bulunan vatandaşların da saldırı esnasında saldırganı durdurmaya çalıştığını vurguladı. 

Diş hekimlerinin şikayetçi olması üzerine akşam 19.00 civarında saldırgan gözaltına alındı ancak ifadesi alındıktan sonra yine akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Türk Dişhekimleri Birliği olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Meslektaşlarımızdan birinin saldırı sırasında yüzüne aldığı darbe sonucu burnu kırılmış ve olayın ardından saldırgan gözaltına alınmıştır. Yaşanan bu vahim olayı kınıyor, darp edilen arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Halkımıza, yasaların uygulanabilirliği konusundaki haklılığımızı bir kez daha hatırlatır, sağlıkta şiddet önlenene kadar tüm sağlık çalışanlarımızla beraber mücadelemizi ve takibimizi sürdüreceğimizi tekrar bildiririz.”

Geçen hafta sonu da Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde Doktor Esra Ersöz Genç’e oksijen tüpüyle saldıran İ.A. ikinci kez gözaltına alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Yasa, 15 Nisan’da Meclis’te kabul edilmişti

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakaları ve yasaların caydırıcı olup olmadığı uzun bir süredir tartışılıyor. Bu tartışmalar akabinde, 15 Nisan’da sağlıkta şiddet yasası olarak bilinen yasa Meclis’e gelerek kabul edilmiş ve kanunlaşmıştı.

Eklenen maddelere göre kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılmıştı. Ancak bu saldırıda, kasten yaralama şikayeti üzerine gözaltına alınan saldırgan serbest bırakıldı.

Yasa çerçevesinde ayrıca, sözkonusu suçlarda Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hapis cezasının ertelenmemesi, şiddetin gerçekleştiği sağlık kuruluşunda faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmetin başka sağlık personeli tarafından verilmesi kararlaştırılmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.