Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Tabip Odası’ndan “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık-6” raporu: “Maske satışının, Erdoğan’ın ’emriyle’ yasaklanması ve dağıtımının da becerilememesi vatandaşları mağdur ediyor”

İstanbul Tabip Odası, “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık” başlıklı raporlarının altıncısını yayımladı. Rapor, salgın sürecinde 20-26 Nisan haftasında yaşananlara dair sahadaki hekimlerden toplanan bilgi ve gözlemleri içeriyor. 

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının, toplumda hastalığın ciddiyetinin azaldığı yönünde algı yarattığı belirtiliyor ve “Salgının yedinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul’da tehlike ciddiyetini sürdürüyor” deniliyor. Rapor özetle şöyle:

  1. Geçen hafta içinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanı İsmail Arslan ve İstinye Devlet Hastanesi çalışanı Seyfettin Karakaya’yı Kovid-19 nedeniyle kaybettik. 
  2. Sokağa çıkma “kısıtlaması” uygulanmasına rağmen acil, temel, zorunlu sektörler dışındaki üretim durdurulmadığı için milyonlarca emekçi açısından risk devam ediyor.
  3. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca vakaların bölgesel dağılım, yaş, cinsiyet gibi bilgilerini paylaşmamakta ısrar etmekle birlikte, İstanbul’un süreç boyunca Türkiye’nin Vuhan’ına döndüğünü açıkladı; süreç içinde neden gerekli önlemlerin alınmadığını ise izah etmedi.
  4. İstanbul’daki hastanelerden edindiğimiz bilgiler 65 yaş altı ve eşlik eden hastalığı olmayan, hafif-orta şiddetli olguların hastaneye yatırılmayıp eve gönderilmesinin de etkisiyle yatan hasta sayısının önceki haftalara göre azaldığı yönünde. Kovid-19 dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar ise giderek büyüyor.
  5. Hastanelerde kişisel koruyucu ekipman eksikliği ilk haftalara göre azalsa da sürüyor; Aile Sağlığı Merkezleri açısından sıkıntı daha önce olduğu gibi devam ediyor. 
  6. Aynı evde oturan aile bireylerinin bile farklı aile hekimlerine bağlı olmaları, son infaz düzenlemesi sonrasında salıverilenlerin aile hekimi kayıtlarının eski adreslerine göre yapılması takibi zorlaştırıyor.
  7. Herhangi bir kanuni düzenleme olmamasına rağmen maske satışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlü “emriyle” yasaklanması, dağıtımının da becerilememesi vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Koca tarafından 20 Nisan’da açılan Başakşehir Şehir Hastanesi’ne hasta başvurusu kabul edilmiyor. İstanbul’da hasta yatağı sıkıntısı olmadığı sürekli vurgulandığı halde Atatürk Havalimanı’ndaki niteliği ve akıbeti meçhul “sahra hastanesi” inşaatı son hızla devam ediyor.
  9. Özel hastanelerde bir yandan otelcilik hizmetleri ve benzeri gerekçelerle hastanelerden astronomik fark ücretleri alınmaya devam edilirken bir yandan da Kovid-19 dışı hasta sayısında azalma bahanesi ile hekimler ücretsiz izin ve maaş kesintisi nedeniyle önemli gelir kaybına uğratılıyor.
  10. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın erken başarı hikayesi yazmak amaçlı açıklamaları toplumda hastalığın ciddiyetinin azaldığı algısı yaratıyor. Oysa sadece PCR testi pozitif vakaları esas almakla birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın 26 Nisan akşamı itibarıyla açıkladığı sayılara göre Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında yedinci, ölüm sayısında 12. sırada bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.