Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Litvanya’nın başkenti Vilnius kocaman bir kafe haline geliyor

Litvanya’nın başkenti Vilnius’un sokakları ve meydanları, koca bir açık hava restoranına dönüşüyor. Litvanya, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla getirilen kısıtlamaları aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor. Yetkililer fiziksel mesafe kurallarını uygularken yerel işletmelere destek olmak için kafe, bar ve restoranların halka açık alanlara ücretsiz olarak masa ve sandalye yerleştirmesine izin veriyor. 

Normale dönüşün ilk adımının pazartesi günü atıldığı ülkede kütüphaneler, müzeler, mağazalar, kuaförler, güzellik salonları, kafeler, barlar ve restoranlar yeniden açıldı. Ancak sağlık bakanlığı, fiziksel mesafe kurallarının ve halka açık alanlarda maske kullanma zorunluluğu gibi güvenlik önlemlerinin hâlâ yürürlükte olduğunu belirterek işletme sahiplerini ve vatandaşları uyardı. Mağazalar tek seferde kabul edecekleri müşteri sayısını sınırlamalı, bar ve restoran işletmecileri ise açık alana yerleştirdikleri masalar arasında en az iki metre mesafe bırakmak zorunda.

Vilnius Belediye Başkanı Remigijus Šimašius, fiziksel mesafe kurallarını koruma şartı göz önünde bulundurulunca, UNESCO’nun dünya mirası listesinde de yer alan şehrin tarihi bölgesindeki dar sokakların ve arnavutkaldırımlarının işletme sahiplerine fazla bir seçenek sunmayacağından endişelendiklerini belirtiyor. 

Yerel işletme sahiplerine bu kriz döneminde destek olmak isteyen belediye, halka açık 18 meydan ve caddeyi kafe ve restoranların sandalye ve masalarına ücretsiz olarak açtı. Šimašius geçen hafta yaptığı açıklamayla uygulamayı duyururken, “Yeter ki kepenk kaldırın, çalışın, istihdamı koruyun ve Vilnius’u canlı tutun” dedi.

Litvanya Oteller ve Restoranlar Derneği Başkanı Evada Šiškauskienė de sözkonusu uygulamanın tam zamanında hayata geçirildiğini söyledi: “İşletmelere sağlanan bu ek alan, güvenlik kurallarını ihlal etmeden daha fazla ziyaretçi ağırlamalarını ve şehri yeniden canlandırmalarını sağlayacak.

Şu ana kadar 162’den fazla yerel işletme sahibi uygulamadan faydalanabilmek için başvuru yaptı. Belediye yetkilileri, gerekli görülürse şehrin farklı noktalarının da aynı amaçla kullanıma açılabileceğini belirtti.

ABD’nin Johns Hopkins Üniversitesi bünyesindeki koronavirüs araştırma merkezinin paylaştığı güncel bilgilere göre, salgının başlangıcından beri Litvanya’da toplam 1375 vaka görüldü, 45 kişi ise koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.