Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yale Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Emin Adin, hastanedeki bir gününü anlattı: “Dünyanın en büyük hastanelerinden birinde çalışıyorum, koronavirüsten yatan hasta sayısının 1.300’e çıktığı günler oldu”

Yale Üniversitesi New Haven Hastanesi’nden Dr. Mehmet Emin Adin, Amerika Birleşik Devletleri’nde koronavirüs salgınıyla mücadelede gelinen son durumu, Başkan Donald Trump’ın açıklamalarını, hastanelerde yaşananları anlattı. Adin, hastanede geçirdiği bir günü özetlerken, Amerikalılar’da salgının ilk günlerinde “Bize bir şey olmaz” bakış açısının hâkim olduğunu söyledi.

ABD’de vaka sayısı 30 Nisan itibarıyla 1 milyon 40 bini aşarken, can kaybı da 58 bin 368’e ulaştı. ABD, dünya genelinde vakaların en fazla görüldüğü ülke. Dr. Mehmet Emin Adin de Yale Üniversitesi New Haven Hastanesi’nde çalışıyor. Adin, alınan önlemler kapsamında ilk başta hastane personeliyle hastaların girişlerinin değiştirildiğini, ziyaretlerin yasaklandığını söyledi. 

Adin, haftada iki kez koronavirüs hastalarıyla ilgili rapor geldiğini söylerken yatan hastaların üçte ikisinden fazlasının koronavirüs hastası olduğunu belirtti. Çalıştığı hastanenin dünyanın yatak sayısı bakımından en büyük hastanelerden biri olduğunu vurgulayan Adin, “Bir gün 1.300 koronavirüs hastamız vardı. Bu muazzam bir rakam. Binlerce hastalık var ve hastanenin neredeyse tamamını koronavirüse ayırıyorsunuz. Bizim hastanemiz zaten sürekli dolu bir hastaneydi. Konferans salonunun bir kısmına bile hasta yataklarını taşıdık. Bir şekilde iyi yönetildi ve en son 800 civarında hasta vardı” dedi.

Testlerin yüzde 30’unun yanlış çıkma ihtimali olduğunu söyleyen Adin, “Test negatif çıkarsa klinik şüpheye bakıyoruz. Klinik şüphe yüksekse tekrar test yapıyoruz. Ama iki kere negatif çıkan bir testi üç kere, dört kere tekrarlamak anlamlı mı bilmiyorum. Ama testi negatif çıksa da koronavirüs gibi tedavi edilen hastalar var. Ancak koronavirüse karşı etkili olduğu ispatlanan hiçbir ilaç yok. Destekleyici tedavi sunuyoruz” diye konuştu.

Adin ayrıca, Başkan Trump’ın açıklamalarının Amerikalılar tarafından yoğun şekilde eleştirildiğini, vakalar ilk ortaya çıktığında Amerikalılar’ın genelinde “Bize bir şey olmaz” bakış açısının hâkim olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.