Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Basın Enstitüsü’nden (IPI) 3 Mayıs’a özel webinar: Salgına karşı bağımsız gazeteciliğin önemi

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde gazeteciler Ruşen Çakır, Kadri Gürsel ve Nevşin Mengü’nün konuşacağı özel bir webinar ile salgına karşı bağımsız gazeteciliğin önemini tartışacak.

Koronavirüs salgınının kısa bir süre içinde dünyayı yeniden şekillendirirken, basın ve gazeteciler için de yeni zorluklar getirdiğine işaret eden IPI şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Basın özgürlüğü açısından kötü notlara sahip pek çok otokratik ülkede, hükümetler acil durum önlemlerini bağımsız medyayı daha da baskılamak ve bilgi akışını kontrol altına almak üzere kullandılar. Basının saldırılara karşı genellikle daha korunaklı olduğu demokratik ülkelerde de koronavirüs salgını gazetecilerin bilgiye erişimini engelledi ve sorumluları hesap vermekten alıkoydu. Aynı zamanda, internet ortamında yayılan yanlış haber ve bilgiler de hem otokratik hem demokratik hükümetlerin sansürü ve denetim yetkilerini artırarak dijital özgürlükleri daha da kısıtlamalarına imkan verdi. Yanı sıra, güvenilir habere ihtiyaç duyan okuyucuların ve abonelerin artmasına rağmen birçok gazete ekonomik sıkıntı içinde. Reklam ve ilan gelirlerinin düşüşünün yarattığı ekonomik baskılar pek çok yerel gazeteyi kapanmaya zorluyor. Küresel salgın, zaten geçen yıl gerileyen basın özgürlüğünün gerileme ivmesini daha da artırdı. Türkiye’de ise gazeteciler son yıllarda hükümetin özgür haberciliği bastırmak için artarak devam eden yoğun saldırılarıyla karşı karşıyalar. Hükümetin koronavirüs salgınıyla ilgili enformasyon akışını kontrol etme çabası sürerken gazeteciler ve bağımsız medya kuruluşları tüm engellere rağmen kaliteli habercilik yapabilmek için mücadele veriyor.”

Bu ortamda, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de salgına karşı bağımsız gazeteciliğin önemini vurgulamak için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, saat 15.00’te, özel bir webinar düzenliyor.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktörü Barbara Trionfi’nin açılış konuşmasını yapacağı ve gazeteciler Ruşen Çakır, Kadri Gürsel ve Nevşin Mengü’nün konuşmacı olarak yer alacağı webinara Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) Türkiye sitesinden kayıt yaptırılabilecek. Katılımcı sayısı sınırlı olması nedeniyle kayıtların dolması halinde webinar, Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) YouTube kanalından da canlı izlenebilecek ve soru iletilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.