Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk tarih 4 Mayıs Pazartesi: Perakende ve bankacılık kademeli olarak normalleşmeye çalışıyor

Ölümcül koronavirüs salgını nedeniyle çeşitli tedbirler alınan Türkiye’de 18 Mart’ta alışveriş merkezlerinin (AVM) büyük mağazaları kendiliklerinden belirsiz bir süre için kapandıklarını duyurmuşlardı. Bu gelişmenin ardından kimi AVM’ler de ya gün içinde belli saatler içinde açık olacaklarını ya da tamamen kapandıklarını açıklamışlardı.

Daha sonra hükümetin aldığı tedbirler ile de 65 yaş ve üstü, 20 yaş ve altındaki vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı; anaokulları, ilkokullar, ortaokullar, liseler ve üniversiteler kapatıldı; vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı gerekçesi ile pavyon, diskotek, bar, gece kulüpleri geçici bir süre için kapatıldı. Vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı gerekçesi ile tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, atari, playstation vb. her türlü oyun salonları, AVM ve lokanta içindekiler dahil her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin ve taziye evlerinin faaliyetleri geçici bir süre için durduruldu, berberler, kuaförler ve güzellik salonları da kapatıldı; dernek, vakıf her türlü sivil toplum kuruluşunun genel kurulları ve eğitimler dahil insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri geçici olarak ertelendi; büyükşehir statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ve Zonguldak’a kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç kullanarak veya yaya olarak) giriş-çıkış yasaklandı.

Bu tedbirler halen devam eder ve son üç hafta sonudur 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta (23 Nisan ve 1 Mayıs da eklenerek) sokağa çıkma yasağı uygulanırken, kimi AVM’lerden, bankalardan ve büyük mağazalardan açılacakları, kademeli olarak normale dönecekleri yönünde haberler gelmeye başladı.    

İstanbul’daki Akasya ve Akbatı Alışveriş Merkezleri’nin sakibi Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği bir açıklama ile 19 Mart 2020’de kapattıkları her iki AVM’yi, kiracılarından da aldıkları görüşler sonucu, 1 Haziran 2020’de açmaya karar verdiklerini duyurdu. Şirket, AVM’lerinin kapalı olduğu süre boyunca kira alınmamasına, haziran ayı kira ödemelerine yönelik olarak ise yalnızca bu ayla sınırlı kalmak üzere, ciro ve çeşitli kriterlere bağlı olacak şekilde ve maksimum yüzde 50 oranını aşmayacak kira desteği sağlanmasına karar verdiklerini de bildirdi.

Akiş GYO’nun KAP’a yaptığı açıklama.

Öte yandan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş da Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun onay vermesi halinde AVM’lerin 11 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak, 1 Haziran’dan itibaren de tamamen açılabileceğini düşündüklerini söyledi.

AVM’ler yavaş yavaş açılmaya çabalarken, bir büyük mağaza zinciri Bauhaus da 4 Mayıs Pazartesi gününden itibaren yeniden açılacağını duyurdu.

Koronavirüs ile mücadele tedbirlerinden biri de banka şubelerindeki mesai kısıtlamasıydı. BloombergHT’den Sefer Yüksel’in haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 22 Mart’taki tavsiye kararına uyarak şube ve hizmet noktalarında faaliyetlerini saat 12:00-17:00 arasına çeken kimi özel bankalardan bazıları, 4 Mayıs Pazartesi gününden itibaren şube çalışma saatlerinde yeniden değişikliğe gidecek. Denizbank ve Finansbank, 4 Mayıs Pazartesi günü şubelerini yeniden sabah 09:00’da açacak ve 17:00’ye kadar açık tutacak. Şubelerin açılma saatlerini kademeli olarak eski haline çekecek olan diğer bankalar ise Şekerbank ve Türk Ekonomi Bankası (TEB). Şekerbank, 4 Mayıs itibarıyla şubelerin çalışma saatini saat 10:00-17:00 olarak belirledi. TEB ise 5 Mayıs Salı günü itibarıyla pilot şubelerinin açılış saatini 09:00’a çekerken, kademeli olarak eski düzene geçeceği öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.