Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisinin yeni kanun teklifini açıkladı: “Teklifte toplumun yüzde 1’ine akan kaynağın yüzde 99’a aktarılması var”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Oluç, toplumun yüzde 1’ine akan kaynağın yüzde 99’a aktarılmasını öngören bir kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı.

“İbrahim Gökçek ölmedi, yaşam ve umut kazandı”

Saruhan Oluç konuşmasının başında, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölüm orucunu sonlandırmasının sevindirici olduğunu belirterek “Biz de parti olarak bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, dayanışmayı, diplomasiyi sürdürdük ve böyle bir sonucun alınmasına ufak da olsa bir katkımız oldu. İbrahim Gökçek ölmedi, yaşam ve umut kazandı” dedi.

10 maddelik kanun teklifi

Oluç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyelerinin 10 maddelik bir kanun teklifi hazırladığından bahsederek şöyle konuştu: “Teklif, ilave kaynağa gerek olmadan, toplumun yüzde 1’ine akan kaynağın, toplumun yüzde 99’una aktarılmasını öngörmektedir. İçişleri Bakanlığı’na ayrılan bütçenin bir kısmının, İşsizlik Fonu’na aktarılarak başta geliri olamayan kadınlar olmak üzere tüm işsizlere altı ay boyunca aylık 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin bir kısmı ile işyerleri kapatılan esnafa altı ay boyunca aylık 2 bin 500 lira doğrudan gelir desteği olarak ödenmesini istiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin bir kısmıyla çiftçi borçlarının ve desteklerinin ödenmesini öneriyoruz. Yandaş vakıflara ve derneklere şirketlere aktarılan transfer ödemelerinin durdurularak, elde edilen kaynakla elektrik, su, doğalgaz ve internetin ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmasını öneriyoruz. Yandaş şirketlere yapılan garanti ödemelerinin durdurularak, elde edilen kaynağın tüm sağlık harcamalarında kullanılmasını öneriyoruz.” 

Ahmet Şık’ın istifası

İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın HDP’den istifasının sorulması üzerine ise Oluç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu’nun dün yaptığı açıklamayı hatırlattı: “Merkez Yürütme Kurulumuz dedi ki: ‘Sayın Ahmet Şık ile Haziran 2018 seçimlerinden bu yana birlikte çalıştık, birlikte emek verdik. İstifa kararı kendi takdiridir. HDP üzerine düşen siyasal ve tarihsel sorumluluğun farkında olarak çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir’. Bunu da ben bir kez daha tekrar etmiş olayım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.