Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Silvercorp, Maduro’yu öldürmek üzere bir operasyon düzenlediklerini doğruladı

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli güvenlik şirketi Silvercorp tarafından Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı yapılan operasyonun serüvenini haberleştirdi. Haberin çevirisini paylaşıyoruz.

Geçen yaz, Venezüela’nın durgun muhalefeti yeni seçenekler arıyordu. Juan Guaidó, 30 Nisan 2019’da Nicolas Maduro‘ya karşı askeri bir ayaklanmaya önderlik etmeye çalışmıştı, ancak dikkatli bir şekilde inşa edilen plan başarısız oldu. Bu kavganın az bilinen bir unsuru, geçen ağustos ayında yeni bir stratejik komitenin oluşturulmuş olmasıydı. Üyeler gizli kalıyordu, ancak komitenin yüzü Juan José Rendón‘du. 

56 yaşındaki siyasi strateji uzmanı göreve son derece uygundu. 2013’te iktidardaki sosyalistler tarafından Venezüela’dan kovuldu ve geri dönmesi halinde işkence tehdidi altındaydı, Maduro’nun arkadaşı değildi. Miami’de yaşarken uluslararası aranan bir siyasi danışman oldu.

Komitenin misyonu, rejim değişikliğini başarmak için yapılacakları araştırmaktı.  Maduro’yu ve yakın arkadaşlarını kaçırma olasılığını da incelediler. Rendón, böyle bir görevin ne kadar yasal olduğunu bir düzineden fazla avukatla konuşmak gerektiğini söyledi.

Hukuka uygunluk sorunları, Venezüela’da bir operasyonun yapılması beklentisini ortaya çıkardı. Komite üyeleri, Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Konvansiyonu‘nun, harekete geçmelerine olanak sağlayan yasal kapsamı sunabileceğine karar verdiler.

Florida‘da bir stratejik güvenlik firması sahibi olan 43 yaşındaki eski Özel Kuvvetler mensubu Jordan Goudreau 7 Eylül’de Rendón‘a geldiğinde, Rendón, komitenin zaten birkaç potansiyel ortakla bir araya geldiğini söyledi. Ama iş için 500 milyon dolar istiyorlardı.

Muhalefet, Venezüela’da Maduro’nun yakın çevresinin sahip olduğu özel depoları tespit etmişti. Rendón ve Goudreau’nun birbirlerine attıkları görüntülerde, ahşap bir zemin üzerinde yığılı, özenle sarılmış dolar balyaları görülüyor. Goudreau geri kazanılan bu fonların yüzde 14’üne sahip olacaktı. 

Miami’de yüksek katlı bir binada, Venezüela muhalefeti temsilcileri bir toplantı yaptılar. Maduro’nun görevden alınması konusundaki tüm seçenekleri araştırmak için toplanmışlardı. O gün öğleden sonra eski bir Amerikan ordusu mensubu onlara bir çözüm sundu.

Goudreau, 212.9 milyon dolarlık kendi kendini finanse eden bir plan başlattı. Para, Guaidó hükümeti altında Venezüela petrolünün gelecekteki ihracatından gelecekti. Politik stratejist olan Rendón’a göre Goudreau, Venezüela’ya girip Maduro ve yandaşlarını bulmak için 800 adamı olduğunu iddia etmişti. 

Kanada doğumlu bir ABD vatandaşı olan Goudreau, ilk olarak Şubat 2019’da İngiliz milyarder Richard Branson tarafından Kolombiya sınırında düzenlenen bir Venezüela yardım konserinde güvenlik olarak çalışırken Maduro karşıtlarının dikkatini çekti. 15 yıl Amerikan ordusunda piyade, daha sonra Özel Kuvvetler’de tıbbi çavuş olarak görev yapan Goudreau’nun, 2006 ve 2014 yılları arasında Irak ve Afganistan’da iki kez görevlendirildiği ordu yetkililerince doğrulandı.  

Goudreau 2018 yılında özel güvelik şirketi Silvercorp ABD‘yi kurdu. Firma, rehine ve gasp kurbanlarına yardım da dahil olmak üzere çeşitli hizmetlerin reklamını yapıyordu. Şirketin web sitesindeki biyografisine göre Goudreau, ABD Başkanı ve Savunma Sekreteri için uluslararası güvenlik ekipleri planlıyor ve yönetiyordu. 

Ekim ayına kadar plan, finansman ve diğer koşullara bağlı olarak bir anlaşma imzalandı. Rendón buna “deneme balonu” diyordu ve bu Goudreau‘nun ne yapabileceğini gösteren bir testti, asla resmi olarak izin verilmedi. Ancak anlaşmanın dili, hedef üzerinde belirsizlik bırakmadı: Nicolás Maduro‘yu yakalamak / gözaltına almak / nakletmek, mevcut rejimi değiştirmek ve Guaidó‘yu kalıcı cumhurbaşkanı yapmak. 

Rendón’ın anlattığına göre, anlaşmadan kısa bir süre sonra Goudreau dengesiz davranışlar sergilemeye başladı. Operasyonu finanse etmek için sağlayacağını iddia ettiği mali destekleri kanıtlayamadı ve ve 1.5 milyon dolar avans istedi. Ayrıca bu iş için 800 adamının olduğu da bir muammaydı.

Rendón biraz zaman kazanmak için ona giderler adı altında 50 bin dolar para yolladı, ancak ikili arasındaki ilişki hızla bozuluyordu. 10 Ekim 2019’da Goudreau, attığı bir mesajda Rendón’u şöyle uyarıyordu: “Vaşington projeye katılımınızın tamamen farkında ve onların inancını kaybetmelerini istemiyorum.” 

Rendón, kasım ayı başlarında Miami’deki dairesinde ciddi bir tartışma yaşandığını söyledi. O ve diğer muhalif yetkililer operasyonun ölü doğduğunu düşünüyordu. Bu durum geçen pazar gününe kadar sürdü.

İlk olarak, Venezuelalı yetkililer Maduro’yu öldürmeyi amaçlayan bir işgali engellediklerini açıkladı. Sonra Goudreau’nun eski bir Venezüela subayı ile bir savaş videosu ortaya çıktı. Venezüela’yı kurtarmak için operasyonun başladığını ilan eden Goudreau, adamlarının ülkeye girdiğini söyledi. Ama o zamana kadar operasyon (görünüşe göre Maduro’nun ajanları tarafından sızdırılmış) zaten büyük bir darbe almış, sekiz kişi öldürülürken iki kişi de yakalanmıştı. Pazartesi günü, ikisi Goudreau’nun eski Yeşil Bereli arkadaşları olmak üzere 11 kişi daha gözaltına alındı.

Operasyondan haberdar yirmiden fazla kişiyle yapılan görüşmelere dayanan rapor, muhalefetin gizlice “Plan C” olarak adlandırdığı tartışmalar hakkında daha önce açıklanmayan ayrıntılar sunuyor: Maduro‘yu bulmak ve ele geçirmek için silahlı bir saldırı.

Plan, Maduro ve adamlarının ele geçirlmesinden ibaret değildi

Plan, Maduro ve adamlarının ele geçirilmesinden çok daha fazlasını içeriyordu. Goudreau‘nun güç hazırlığı, ekipman alımı ve göreve hazırlık için 45 günü vardı. Ekipler gizlice Venezüela’ya girecek ve önemli petrol tesislerini ve stratejik binaları güvence altına almak için ülke içine daha derin hareket edecek hücreler oluşturacaklardı. Hükümetin güvenlik güçlerinin yanı sıra, Colectivos ve Kolombiya gerilla grupları olarak bilinen Maduro yanlısı motosikletli çetelerle de çatışmaya gireceklerdi.

16 Ekim’de Washington‘da bir anlaşma imzalandı. Goudreau, o gün Guaidó ile kısa bir video görüşmesi yaptı. Bu görüşmede Guaidó, “Ülkemiz için doğru olanı yapıyoruz” dedi ve daha sonra “İmzalamak üzereyim” dedi. Bu Goudreau tarafından basına sızdırıldı. Guaidó bir açıklamasında, Goudreau ile olan bir sözleşmeyi reddetti ve geçici hükümetin Maduro‘ya karşı devam eden operasyonla hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi. 

Goudreau’nun elindeki yedi sayfalık bir belge, Guaidó’nun, Rendón ve muhalefet yetkilisi Sergio Vergara‘nın imzalarını taşıyor. Goudreau, Rendón ve ekibi için ”İktidarı ele geçireceklerini düşündüler” diyor.  

Rendón’a göre, Goudreau’nun elindeki belgede Guaidó’nun imzası yok

Ancak Rendón, Goudreau’nun elindeki belgenin Guaidó tarafından asla imzalanmadığı konusunda ısrar ediyor. Rendón, Guaidó’nun sadece keşif planının taslaklarını bildiğini, ancak komitenin raporlarına dayanarak Goudreau’dan şüphelendiğini söylüyor.

Bazıları Maduro’nun Goudreau’nun operasyonunu, şimdiye kadar direndiği bir eylemde bulunmak için kullanmasından korkuyor: Guaido’yu tutuklamak. Maduro, çarşamba günü, Guaido hakkında operasyona iştirak iddiasıyla soruşturma açılması çağrısında bulundu. 

Muhaliflerin “Ya konuşursa” endişesi

Venezüela’ya girişten günler önce, Goudreau’nun avukatları Rendón’a 1.45 milyon dolarlık ödeme talep eden bir mektup gönderdi. Muhalefet yetkilileri Goudreau’nun geçen yılki görüşmeleri kamuoyuna açıklamasından korkuyor.

Rendón pazar günü operasyon haberleriyle uyandığında, hayrete düştüğünü söylüyor: “Bu adamlar çılgın mı, diye düşündüm. Bize para için şantaj yapıyorlardı. Vay canına, gerçekten bu kadar ileriye gidecek misin diye düşündüm.” 

2019’daki sınır konserinin güvenliğini sağladıktan sonra Goudreau, Clíver Alcalá ile temasa geçti. Alcalá, ülkenin eski sosyalist lideri Hugo Chavez‘e yakın bir isimdi. Ancak Alcalá, artlk Kolombiya’da yaşıyordu ve Maduro’yu devirmek için eski Venezuela askerlerini örgütlüyordu. 

Toplantı Kolombiya’nın başkenti Bogota‘da bir otelde yapıldı. Görgü tanıklarına göre, toplantıda Goudreau, Alcalá’nın planının ayrıntılarını öğrendi. İddialara göre plan, Venezüela’nın petrol başkenti Maracaibo‘yu ele geçirmek için hızlı davranmak ve ardından doğuyu Karakas‘a doğru itmeyi içeriyordu. Bazı üst düzey muhalif yetkililer planı “fantezi” diyerek reddetti.

Maduro attıkları her adımdan haberdardı

Goudreau’nun, Maduro ve eşini, müttefiki Diosdado Cabello da dahil olmak üzere diğer hükümet yetkililerini derdest etme planı da işte bu arada tehlikeye girdi. Maduro, ajanlarının pazar günkü saldırının her ayrıntısını bildiğini ve beklediğini iddia etti: “Her şeyi biliyorduk. Ne yediler ne içtiler. Onları kim finanse etti?”

Maduro, çarşamba günü yaptığı açıklamada, dört teröristin daha tutuklandığını söyledi. Goudreau ile görev yapan ve şimdi yakalanan iki eski Yeşil Bereli’den biri olan Luke Denman‘ın sorgulandığı bir videoyu gösterdi. Denman misyonun amacının Maduro‘yu ele geçirmek olduğunu, Kolombiya’da eğitim için 50 bin ila 100 bin dolar arasında bir ücret beklediğini doğruladı. Kolombiya kampında kendisiyle birlikte iki ABD’li olduğunu, silahların ve üniformaların Jordan tarafından, Silvercorp aracılığıyla sağlandığını belirten Denman, “Venezüelalılar’ın ülkelerinin kontrolünü geri almalarına yardım ediyordum” dedi.

Trump’ın eski korumasıyla temas

Goudreau’nun plan hazırlıkları sırasında, Beyaz Saray’da kısa bir süre güvenlik danışmanlığı yapan Keith Schiller ile temasa geçtiği de ortaya çıktı. ABD Başkanı Donald Trump’ın bir dönem kişisel koruması da olan Schiller, Goudreau ile geçen bahar Florida’da bir araya geldi. Toplantıda Venezüela muhalefetinden etkili figürler de yer alıyordu. Ancak Schiller, iş beklentisi karşılanmayınca hem muhalefet hem de Goudreau ile teması kesti.

“Birleşik Devletler hükümetinin doğrudan katılımı yoktu”

ABD Başkanı Donald Trump ve diğer ABD’li yetkililer operasyon hakkında bilgi vermedi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Birleşik Devletler hükümetinin doğrudan katılımı yoktu” dedi.

Goudreau ise, Başkan Yardımcısı Mike Pence‘in bir yardımcısı aracılığıyla ABD’den destek istediğini söyledi ancak yardımcının ismini vermeyi reddetti. Fakat Pence’in sözcüsü çarşamba günü yaptığı açıklamada, başkan yardımcısının ofisi ile Goudreau arasında hiçbir temas olmadığını dile getirdi. 

Goudreau, operasyonun devam ettiğini ve Venezüela ana muhalefetinin kendisine ihanet ettiğini ısrarla vurguladı. İşe alınma gerekçesi doğrultusunda görevini yerine getirdiğini söyleyen Goudreau, “Bu bir savaş değil, polislik eylemi. Dünya bir adamı (Guaidó) başkan olarak tanıyor. Beni yönetimi gasp eden kişiyi, Nicolas Maduro‘yu tutuklamak için tuttular” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler