Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel: “AVM ve liglerle ilgili kararlar Bilim Kurulu’nun kararı değil”

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler gevşetilmeye başladı. Alışveriş merkezleri 11 Mayıs’ta açılıyor, Türkiye Futbol Federasyonu’nun kararıyla ligler de 12 Haziran’da başlıyor. Medyascope’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Açılması yönünde bir şey söylemedik. Kapanması da açılması da bizim kararımız değil” dedi. Yamanel, Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede asıl başarısının ilaç tedavisinin erken uygulanması olduğunu belirtti.

Koronavirüsle mücadelede birçok ülke gibi Türkiye de tedbirleri gevşetmeye hazırlanıyor. Normalleşme takviminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasıyla birlikte en büyük tartışma, alışveriş merkezlerinin açılacak olmasıyla ilgili yapılıyor. Bunun akabinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir liglerin de 12-13-14 Haziran’da başlayacağını paylaşınca, tedbirlerin gevşetilmesinin erken olduğu yolundaki eleştiriler arttı.

Yamanel’den dört kural uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “yeni normal” tanımının iyi ve yerinde bir tanım olduğunu belirterek, tedbirler gevşetilirken vatandaşların dört kurala uymaya devam etmesi gerektiğini söyledi:

  1. Herhangi bir yerde kalabalık yapmamak,
  2. Sosyal mesafeye uymak,
  3. Maske takmak,
  4. Hijyen tedbirlerini devam ettirmek.

Yamanel, bu kuralların etkin bir aşı bulunana kadar gerekli olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Alışveriş merkezlerinin açılması veya liglerin yeniden başlatılmasıyla ilgili kararın Bilim Kurulu’na ait olmadığını söyleyen Yamanel, “Alışveriş merkezlerinin açılması veya kapanması da, liglerin ertelenmesi veya başlatılması da bizim kararımız değil. Açılmasına dair bir şey söylemedik” dedi.

“Türkiye’nin asıl başarısı ilaç tedavisinin erken uygulanması”

AVM’ler açılırken vatandaşların çok dikkatli olmasının gerektiğini belirten Yamanel,  “Kalabalık oluşturmamak lazım, herkes oralara gidip dolaşırsa o zaman sıkıntı olur. Her yer için öyle” diye konuştu.

Türkiye’nin birinci dalgayı iyi yönettiğini, böyle giderse ikinci dalgayı görmeyeceğini belirten Yamanel, Türkiye’nin başarısının ilaç tedavisinin erken uygulanması olduğunu vurguladı: “Salgının iki aşaması var: biri tedbir, diğeri tedavi. Tedavi aşamasında çok öndeydik biz. Özellikle ilk olgunun görülmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı ciddi tedbirler aldı ve ilaç stokunu hemen oluşturdu. Böylece hiç ilaçsız kalmadık ve ilaç tedavisine hemen başlayabildik. Bu Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede başarısının en önemli etmenlerinden biri. İkincisi de yoğun bakımlarımızın ve hastanelerimizin kalitesi. Yoğun bakım ekiplerimizin çok başarılı olması başarıyı getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.