Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aktivistler yasa talep ediyor: “Sosyal izolasyonu sürdürmeye çalıştığımız günlerde hayvan hakları ihlali sürüyor”

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), geçen iki hafta içinde Sakarya’nın Kaynarca ilçesindeki bir tavuk çiftliğinde henüz bilinmeyen bir hastalık nedeniyle 700 bin tavuğun öldüğünü, Antalya’nın Alanya ilçesinde çok sayıda kara kaplumbağasının ve İstanbul’da üç aylık köpek Dora’nın işkenceyle öldürüldüğünü hatırlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki hayvan hakları yasasına dair gelişmeleri takip eden hayvan hakları savunucularının “Nasıl bir hayvan hakları yasası?” sorusuna verdiği yanıtları bir video dizisinde toplayan HAKİM, “Evlerde kalmaya ve sosyal izolasyonu sürdürmeye çalıştığımız bu günlerde hayvan hakları ihlali tüm hızıyla sürüyor. Virolog ve iklim bilimcilerin salgına neden olan virüsün hayvan sömürüsünden kaynaklandığını belirtmesine rağmen hayvan hakları yasasını gündeme getirmenin zamanı olmadığını düşünenler olabilir. Hayvan hakları aktivistleri beklerse, her daim gündemi yoğun olan Türkiye’de konu hiçbir zaman hayvanların haklarına gelmeyebilir” diyor.

Ne olmuştu?

Hayvanlara yönelik şiddet ve kötü muamele olaylarının incelenmesi ve bu olayların önlenmesi için alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla Şubat 2019’da TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyon, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan 12 toplantı sonunda 200 sayfalık bir rapor hazırladı. Ekim 2019’da Meclis’e sunulan raporda, hayvanlar “hisleri olan canlılar” olarak tanımlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.