Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “16-19 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağı uygulanacak, normalleşme sürecinde tehdit oluşursa kısıtlamalar yeniden devreye girecek”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçerek koronavirüs salgınına karşı izlenecek politikaları açıkladı.

16-17-18-19 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağı, dokuz ilden diğer illere seyahate izin

Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın olduğu salı günü ile öncesindeki pazartesi, pazar ve cumartesi günlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını açıkladı. Erdoğan bununla birlikte Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Tekirdağ illerinde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırılmasının sona erdirildiğini duyurdu. Dört günlük sokağa çıkma yasağının bu illeri kapsamaması, toplam 15 şehirde uygulanması bekleniyor.

“Gençlere ve yaşlılara sokağa çıkma izni sürecek”

Dün başlanan 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı kişilerin belirli saatlerde dışarı çıkabilmesi uygulaması ile ilgili Erdoğan, “Herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğimiz takdirde bu uygulamayı önümüzdeki haftalarda da sürdürmeyi planlıyoruz. Yaşlılarımız 17 Mayıs Pazar günü 11.00 ile 17.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. 20 yaş altı 20 Mayıs Çarşamba ve 22 Mayıs Cuma günleri iki grup halinde sokağa çıkmayı sürdürecektir” dedi.

Tehdit oluşursa normalleşme yavaşlatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme süreciyle ilgili uyarılar yaparak şöyle konuştu: “Bunun 10 Mart öncesine dönüş gibi algılanmaması gerekiyor. Maskesiz olarak asla evin dışına adım atmayacağız. Sokakta, markette, işyerinde, her yerde fiziki mesafeyi mutlaka koruyacağız. Kalabalık yerlerden olabildiği kadar uzak duracak, hayatımızı sadeleştireceğiz. Ellerimizi sık sık yıkayacağız. Dışarıda işimiz bitip de evimize döndüğümüzde kıyafetlerimiz dahil daha kapsamlı bir temizlik yaparak hayatımıza devam edeceğiz. Attığımız normalleşme adımlarının işte bu kararlar çerçevesinde değerlendirilmesini istiyorum. Yani tamamen eski günlere geri dönmüyoruz. Sadece salgın şartlarında hayatımızı biraz daha kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Aldığımız tedbirleri, özellikle normalleşme adımlarını da gerektiğinde genişletecek, gerektiğinde sınırlandıracak şekilde dinamik bir süreçle yürüteceğiz.”

Bez maske satışına izin verilecek

Cerrahi maske satışını 1 lira üst sınırla serbest bıraktıklarını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bez maske ile ilgili yeni bir adım atıyoruz. Yıkanabilir bez maske standartları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, Türk Standartları Enstitüsü, TÜBİTAK ve üreticilerle işbirliğiyle belirlendi. Bunlar için de bir üst fiyat tespit edilerek satışına izin verilecek. Ayrıca bu ürünlerin ciddi bir ihracat potansiyeli vardır.”

Maaş ödemeleri bayrama kadar tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilerin bu ayki maaş ödemelerinin 15 Mayıs’tan bayrama kadar, yükseköğrenim öğrencilerinin 6 Haziran’da yapılacak burs ve kredi ödemelerinin ise 19 Mayıs’tan yine bayrama kadar tamamlanacağını söyledi. Erdoğan ayrıca, “Salgın tedbirleri sebebiyle işsiz kalan vatandaşlarımıza yönelik üçüncü faz nakit desteği programında da ödemeler başladı. Bu kapsamdaki ödeme yapılan kişi sayısı da 900 bini buldu” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasında diğer öne çıkanlar şöyle:

  • “Bugüne kadar 450 milyon cerrahi maskeyi çeşitli yöntemlerle vatandaşlarımıza ve çalışanlarımıza ulaştırdık.”
  • “Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasında toplanan bağış yaklaşık 2 milyar lirayı bulmuştur. Kampanya ramazan sonu itibarıyla bitecek.”
  • “Salgın tehdidi nedeniyle 412 yerleşim yerini karantinaya almak zorunda kaldık. Bunların 300’ünde karantina sona ererken 112’sinde devam ediyor.”
  • “Cumhur İttifakı’nı daha da güçlendirmeye kararlıyız.”
  • “Yurtdışındaki finans kuruluşlarını kullanarak ekonomimizi çökerteceklerini, ayaklarımıza prangalar vuracaklarını, bizi köşeye kıstıracaklarını sananları hüsrana uğratmaya devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.