Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi olağanüstü toplandı: Ankara’dan sonra İstanbul’da da AKP grubu, belediyenin teklifini reddederek borçlanma miktarını düşürdü

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, koronavirüs salgını dolayısıyla Avrasya Gösteri Merkezi’nde olağanüstü toplandı. Meclis’te İBB yönetiminin talep ettiği borçlanma yetkisi AKP grubu tarafından reddedildi, talep edilen 4.3 milyar TL’lik borçlanma miktarı 648 milyon TL’ye düşürülerek kabul edildi. İGDAŞ ve İETT için istenen borçlanma miktarları da reddedilerek düşürüldü.

İBB olağanüstü meclis toplantısında ilk olarak sosyal yardımlar konuşuldu. Sosyal yardımlarla ilgili komisyondan gelen teklif, AKP grubu tarafından değiştirildi ve sosyal yardımların inceleme yapılarak gerçekleştirilmesine karar verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, talep edilen yardımların derhal yapılması gerektiğini, inceleme yapmanın haftalar süreceğini söyledi.

Meclis toplantısının bir başka konusu ise salgın sürecinde gelirleri azalan İBB bütçesine ek kaynak aktarımı için yönetime borçlanma yetkisi verilmesi üzerineydi. 2020 bütçesinde öngörülen 4.3 milyar TL’lik borçlanmaya dair İBB yönetiminin verdiği teklif AKP grubu tarafından reddedildi, 4.3 milyar TL’lik teklif 648 milyon TL’ye düşürülerek oyçokluğuyla kabul edildi.

İmamoğlu konuyla ilgili olarak “Bir örnek vereyim size. Seul belediye başkanıyla görüştüm, yerel yönetimlere aktarılan kaynak 135 milyar dolar. Şu an Türkiye’de yerel yönetimlerin kasasına girecek bir para henüz tanımlanmadı bütçe tarafından. Bu yaptığınız büyük bir yanlıştır” diye konuştu.

İBB bütçesinde olduğu gibi iştirak şirketlerin borçlarının ödenmesi için istenen miktarlar da AKP grubu tarafından reddedildi. İGDAŞ’ın 1.5 milyar TL’lik borçlanma teklifi 500 milyon TL’ye, İETT’nin zararlarını karşılayabilmesi için teklif edilen 230 milyon TL ise yine AKP grubu tarafından reddedilerek 100 milyon TL’ye düşürüldü. 

Ankara’da da büyükşehir belediyesinin 750 milyon lira civarında borçlanma teklifi, AKP ve MHP gruplarının önergesiyle 100 milyon TL ile sınırlandırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.