Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de “normalleşme” başlıyor: Üretim hareketleniyor, okullar şimdilik kapalı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletileceğini dün itibarıyla duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson

Johnson, açıkladığı planı “toplumun normalleşmesine yönelik yol haritasının ilk taslağı” olarak nitelendirdi. İngiltere’de vaka sayısındaki artışın ardından 23 Mart’ta sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmişti.

Başbakan Johnson, dün televizyondan halka seslendi. Altını çizdiği ve yinelediği nokta evden çalışabilenlerin evde kalmaya devam etmesi, sadece işe gitmek zorunda olanların işlerine gitmeleri gerektiğiydi.

Hafifleyen tedbirlerin merkezinde ise inşaat ve imalat sektörleri var. Okul, alışveriş merkezi, bar ve kafe gibi mekanlar ise şimdilik ikinci planda. İmalat ve inşaat sektörlerinin işbaşı konusunda “ivedilikle teşvik edilmesi” gerektiğini söyleyen Johnson, işe gitmek zorunda olanlara toplu taşımayı değil, özel araçlarını kullanmaları çağrısı yaptı.

İngiltere genelinde açık havada yapılabilecek egzersizlerle ilgili sınırlamalar da kaldırıldı. Halk parklarda güneşlenebilecek ve sadece aynı evde yaşadığı kişilerle birlikte açık havada spor yapabilecek.

“Bilime göre hareket edeceğiz”

Johnson’ın açıkladığı bir diğer yeni düzenleme ise havayoluyla ülkeye gelenlerle ilgili. Johnson, vaka sayılarındaki artışın kontrol altına alındığını ancak ülke dışından yeni vakaların gelmesini önlemek için havayoluyla gelenlere karantina uygulamasına başlanacağını açıkladı. İngiltere Başbakanı, geçen hafta basında yer alan 14 gün karantina iddiasını böylece doğrulasa da şimdilik uygulamanın başlangıcı için “yakında” demekle yetindi. 

Hayatın normalleşmesinin erken olduğunu savunanlara karşı Johnson, sürecin bilimsel verilere göre ilerleyeceğini konusunda garanti verdi, gelecek olası eleştirilere karşı kararları şöyle savundu: “İngiltere’nin koronavirüs kaynaklı can kayıplarının kontrol altına alma konusundaki kazanımlarını boşa çıkararak, ikinci bir sıçramanın ortaya çıkmasına izin vermesi şu aşamada delilik olur. Önümüzdeki iki ay boyunca, umut ya da ekonomik gerekliliklere göre hareket etmeyeceğiz. Bilim, veri ve kamu sağlığına göre hareket edeceğiz.”

Ancak kısıtlamaların ne zaman esneyeceği belirsiz birçok alan var. Örneğin, en çok merak edilen konu okulların ne zaman açılacağı. Johnson bu konuda kesin bir açıklama yapmazken haziran ayı başında bazı sınıflarda eğitimin yeniden başlamasının “olası” olduğunu söyledi. Normalleşmenin ikinci adımı için açıklanacak ikinci bir plan için de yine haziran ayı başını işaret etti. Ancak restoran, kafe, pub ve bar gibi gıda odaklı mekanların en erken temmuzda açılabileceğini kesin olarak belirtti.

R0’a göre kriterler belirleniyor

Johnson, İngiltere basınında sıkça dile getirilen ve R0 olarak da bilinen bulaşma katsayısının çalışma prensibini de anlattı.

R0, kısıtlamaların sıkılaştırılması ya da esnetilmesine ışık tutan, sağlık sisteminin kapasitesi ve bir kişinin virüsü başka kaç kişiye bulaştırdığını gösteren katsayı. R0’a ek olarak virüsün nasıl yayıldığına ilişkin diğer veriler de belirli kriterlerden geçiyor, daha sonra olası bir değişiklik şekilleniyor ve kamu yetkililerine sunuluyor. Yani katsayıyı oluşturan bazı etkenler açık değil. Ancak Johnson, yapılan hesaplamalara göre R0’ın şu anda 0,5 ile 0,9 arasında seyrettiğini ve amacın 1’in üstüne çıkmamak olduğunu kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.