Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’in Osman Kavala için verdiği “derhal serbest bırakılmalı” kararı kesinleşti

Tutuklu iş insanı Osman Kavala için “derhal serbest bırakılmalı” kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin yaptığı itirazı kabul etmedi. Ancak Kavala başka bir soruşturmadan tutuklu bulunduğu için tahliye edilmiyor.

AİHM, iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun “siyasi sebeplerle olduğu” ve “derhal serbest bırakılması gerektiği” yönündeki kararına Türkiye’nin yaptığı itirazı reddetti. AİHM’in kesinleşen kararı, Gezi Parkı davasından beraatle tahliye edilen ancak daha sonra 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında “casusluk” iddiasıyla tekrar tutuklanan Kavala’nın durumunda değişiklik yaratmayacak.

AİHM,  10 Aralık 2019 tarihinde, Osman Kavala’nın Gezi Parkı davası nedeniyle tutuklanması ve cezaevinde geçirdiği süreyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) üç noktada ihlal edildiğine hükmetmişti.

Mahkeme, “makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması” ve “AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi” gerekçesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5/1, 5/4 ve 18. maddeden ihlal edildiğini belirterek, Kavala’nın “derhal serbest bırakılmasına” karar vermişti. 

Türkiye, üç aylık sürenin sonunda AİHM kararına itiraz etti. Ancak AİHM’de üç yargıçtan oluşan panel, dosyayı Büyük Daire’ye götürmeye gerek görmeden itirazı reddederek kararı kesinleştirdi.

Kavala 924 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.