Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı, Ekrem İmamoğlu hakkında 27 farklı konuda soruşturma başlattı: Soruşturmayı yürüten müfettişin AKP’den milletvekili adayı olduğu ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemi kapsayan 27 konuda soruşturma izni verdi. Soruşturulan konulardan birinin İmamoğlu’nun görevde bulunmadığı tarihlerde yapılan bir işlemle ilgili olduğu ortaya çıktı.

Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra almaya hak kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının 6 Mayıs 2019’da iptal edilmesinin ardından hakkında inceleme başlatıldı. Sözkonusu inceleme Beylikdüzü Belediyesi’nin 2012-2019 yılları arasındaki işlemlerini kapsıyordu. Ancak inceleme, İmamoğlu’nun görev yaptığı 2014-2019 dönemiyle sınırlı tutuldu.

Bir müfettiş ile 16-20 kişi arasında değişen heyet tarafından yapılan incelemede, onbinlerce evrak üzerinde toplam 10 bin 451 işlem araştırıldı. İmamoğlu’nun görevde olmadığı tarihlerde yapılan bir işlem için dahi soruşturma kararı verildi. Soruşturmaları yürüten Müfettiş Arif Yıldırım‘ın ise 2015’te AKP’den milletvekili adayı olduğu anlaşıldı.

İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinde kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından, 6 Mayıs 2019 günü iptal edilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı, bir müfettiş ve yaklaşık 20 araştırmacıyı Beylikdüzü Belediyesi’ne gönderdi. 2015 seçimlerinde AKP Mersin milletvekili adayı olan Müfettiş Arif Yıldırım ve başkanlık ettiği araştırmacılar altı ay boyunca çalıştı. Müfettiş ve yardımcıları, Beylikdüzü Belediyesi’nde 5 bin 33 ruhsat, 2 bin 893 iskân belgesi, 685 ihale ve 1840 doğrudan temin dosyası olmak üzere 10 bin 451 iş ve işlemi inceledi. Onbinlerce evrak üzerinde yapılan derin çalışmalar sonrasında, ortaya 27 soruşturma çıktı. Soruşturmaların 25’i ihale işlerinden, ikisi ise imar konularından açıldı.

Görevde olmadığı dönemden de bir soruşturma var

İmamoğlu hakkında açılan soruşturmaların biri görev dönemini kapsamıyor. 20 Mayıs 2019 tarihinde yapılan bir satın alma işiyle ilgili hakkında soruşturma açılması izni verilen İmamoğlu, o tarihte resmi hiçbir görevde bulunmuyordu. Çünkü İmamoğlu, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu ve Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevi sona erdi. Bu seçimin 6 Mayıs’ta iptal edilmesiyle birlikte, İBB’deki görevinden de ayrılan İmamoğlu, 23 Haziran’da tekrar seçilene kadar hiçbir görevde bulunmadı. Buna rağmen Beylikdüzü Belediyesi’nde, 31 Mart seçiminden iki buçuk ay sonra yapılan bir işlem hakkında İmamoğlu’na “görevi ihmal” iddiasıyla soruşturma kararı verildi.

25 konuda soruşturma açılan ihale işlemleriyle ilgili olarak İmamoğlu, ilgili yasaya göre “harcama yetkilisi” ve “ihale yetkilisi” olmamasına rağmen, “yetkisini devreden” kişi kabul edilerek soruşturuluyor. İmamoğlu, “ifade istem yazısına” verdiği yanıtta, yetkilisi olmadığı bir konuda nasıl bir mevzuata aykırılık gerçekleştirmiş olabileceğinin açıklanmasını istedi. Buna rağmen; soruşturma izni verilen kararda, “….ifadesinde yetki devrinde bulunduğunu ifade etmiş ise de…” diye bir ifade bulunuyor.

Bilirkişi görevlendirilmesi ve bilirkişi raporları da İmamoğlu’na bildirilmedi. YSK’nın İstanbul seçimlerinin iptali kararı sonrasında “özel inceleme” olarak başlayan ve 2012-2019 yılları arasını kapsamasına rağmen özellikle ve de fiilen 2014-2019 arasına odaklanan inceleme, altı ay sürdü. Bu soruşturma izinlerinin verilmesine dair İçişleri Bakanlığı kararına karşı İmamoğlu, hukuki haklarını kullanarak süresi içinde Danıştay’a itirazda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.