Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kansere neden olduğu gerekçesiyle binlerce tüketici dava açmıştı: Johnson & Johnson firması, talk pudrasının satışını ABD ve Kanada’da durdurdu

Johnson & Johnson firması, 19 Mayıs’ta yaptığı açıklamayla, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’da talk pudrası satışlarını durduracağını duyurdu. Bugüne kadar on binlerce tüketici, Johnson & Johnson marka talk pudrasının kansere yol açtığı gerekçesiyle şirkete dava açmıştı. 2018 yılında yayımlanan Reuters raporu da Johnson & Johnson talk pudralarının kansere neden olan asbest minerali içerdiğine dikkat çekiyordu. İddiaları yalanlayan şirket, ürettiği talk pudrasının insan sağlığını tehdit ettiği yönündeki “yanlış bilgilendirmelerin” tüketici talebini azaltmasından dolayı ürünün satışını ABD ve Kanada ile sınırlı olmak üzere durdurduklarını açıkladı.  

ABD merkezli hijyen ve kozmetik ürünleri devi Johson & Johnson, talk bazlı bebek pudrasını ilk kez 1894 yılında piyasaya sürdü. Şirketin bu girişimi, tıp dünyasında dile getirilen hijyenik ürün ihtiyacına yönelik başarılı bir adım olarak değerlendirildi. Johnson & Johnson hâlâ dünya çapındaki en büyük hijyen ve kozmetik ürünleri şirketlerinden biri. Şirket, yalnızca 2018 yılı içinde dünya çapında yaptığı satışlardan 81.6 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Ancak bundan bir yıl önce binlerce tüketici, ürettiği talk bazlı pudranın içerdiği yüksek dozda asbest nedeniyle kansere neden olduğu gerekçesiyle Johnson & Johnson’a karşı dava açmaya başladı.

Johnson & Johnson, 19 Mayıs Salı günü yaptığı açıklamayla, ABD ve Kanada’da talk pudrası satışlarını durduracağını duyurdu.

Ancak şirket, açıklamasında, ürettikleri talk bazlı bebek pudrasının insan sağlığına zararlı olmadığını “ısrarla savunmaya devam edeceklerini” belirtti. Ürünün satışını yalnızca ABD ve Kanada’da durduracaklarının altını çizen Johnson & Johnson, “ürettikleri talk bazlı pudraya talebin Kuzey Amerika özelinde azaldığını” açıkladı. Karara gerekçe olarak ise, “ürün hakkında yürütülen yanlış bilgilendirme ve karalama kampanyaları ile bunların şirketi içine soktuğu yasal süreçler” gösterildi.  

2018 Reuters raporu: “Johnson & Johnson talk bazlı pudralarında gizlenen asbestten uzun zamandır haberdardı”

Johnson & Johnson tarafından üretilen talk bazlı bebek pudralarının daha detaylı bir şekilde incelenmesi, 2018 yılında yayımlanan Reuters raporu ile gündeme geldi. Reuters’ın “Johnson & Johnson talk bazlı pudralarında gizlenen asbestten uzun zamandır haberdardı” başlığıyla yayımladığı rapor, şirketin üzerindeki baskıyı artırdı. 

1997 yılında, ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan 52 yaşındaki Darlene Coker akciğer zarı kanserine (mezotelyoma) yakalandığını öğrendiğinde şok olmuştu. Ölümcül olduğunu bildiği bu hastalık, genellikle yeraltında uzun süre çalışmak zorunda kalan, ciğerleri yüksek dozda asbeste maruz kalan maden işçilerinde görülüyordu. Coker ise bir okul yöneticisiydi ve ciğerlerinin nasıl olup da yüksek dozda asbeste maruz kaldığını anlayamamıştı. Sorularına yanıt aramak için kendisine bir avukat tuttu. Avukatı, Coker’ın hem çocuklarını büyütürken kullandığı hem de yıllarca kendi vücuduna sürdüğü Johnson & Johnson marka talk pudrası üzerinde durdu çünkü talk ve asbestin doğada genellikle bir arada bulunduğunu biliyordu.

Böylece Coker, Johnson & Johnson’a karşı dava açarak “şirketin yerlere göklere sığdıramadığı talk pudrasının kendisinin katili olduğunu” iddia etti. İddiaları reddeden Johnson & Johnson ise bebekler için ürettiği talk pudrasının asbest içermediğini belirtti. Johnson & Johnson, şirket içi kayıtları ve belgeleri mahkemeyle paylaşmayı reddetti. 1999 yılına gelindiğinde ise iddiasını kanıtlayamayan Coker’ın davadan çekilmekten başka şansı yoktu.

Darlene Coker ve avukatının 1999 yılında ulaşamadığı belgeler, yirmi yıl sonra ortaya çıkmaya başladı. Aradan geçen zaman içinde, aralarında yumurtalık kanserine yakalanmış kadınlar da olmak üzere 11 bin 700 tüketici, Johnson & Johnson’ın ürettiği talk pudrasının kanser olmalarına yol açtığını iddia ederek şirkete dava açtı. Avukatların baskısı sonucu şirket, özel kayıtları, belgeleri ve raporları davacıların avukatlarıyla paylaşmak zorunda kaldı.

Bu belgeleri inceleyen Reuters, “Şirketin en az 1971 yılından itibaren ve 2000’lerin başına kadar uzanan süreçte ürettiği talk pudralarında az miktarda asbest bulunduğunun farkında olduğunu” ortaya koydu. Aynı raporda Reuters; şirket yöneticilerinin, maden yöneticilerinin, avukatların hatta bazı tıp hekimlerinin ve bilim insanlarının bile endişe verici buldukları bu bulguları kamuoyu ile paylaşmadıklarını belirtmişti.  

Johnson & Johnson’ın yargıyla başı dertte ve ABD genelinde talk pudrası satışları düşüşte

Krystal Kim, Johnson & Johnson tarafından üretilen talk pudrası nedeniyle yumurtalık kanserine yakalandığını iddia ederek dava açan ve haklı bulunan 22 kadından biri. 2018 yılında mahkeme Kim’i haklı buldu ve Johnson & Johnson’ın kendisine 4.69 milyar dolar tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Şirket, karara itiraz etti ve kararı bir üst mahkemeye taşıdı. Ancak Kim, “mahkeme kararının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu” belirtiyor. 

Johnson & Johnson, yaptığı açıklamada her ne kadar “ürettikleri talk pudrasının insan sağlığına zarar vermediğini savunmaya ısrarla devam edeceklerini” ve ürünün yalnızca ABD ve Kanada pazarından çekildiğini belirtse de, şirketin her iki ülkede de 1894’ten beri aralıksız olarak satmayı sürdürdüğü talk pudrası, bugün ABD’deki müşterilerinden yalnızca yüzde 0.5’i tarafından tercih ediliyor. 

Johnson & Johnson, talk bazlı bebek pudrasının satışını sadece ABD ve Kanada’da durdurduklarını vurguluyor. Şirket, mısır nişastası bazlı bebek pudrasının satışını her iki ülkede de sürdüreceğini, talk pudrasını ise bu iki ülke dışındaki pazarlarda satmaya devam edeceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.