Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapur’da bir mahkeme “Zoom” üzerinden idam cezası verdi

Singapur’da bir mahkeme, 2011’de yakalanan bir uyuşturucu kaçakçısını video konferans uygulaması üzerinden idam cezasına çarptırdı. Koronavirüs ile mücadele kapsamında birçok ülkede davalar ve yargılamalar askıya alınmış ve mahkemeler ertelenmişti. Video konferans programı “Zoom” üzerinden yargılamalara devam eden Singapur’da dünyanın ilk çevrimiçi idam cezası verilmiş oldu.

The Guardian’ın haberine göre, Asya kıtasının en yüksek koronavirüs vaka sayılarından birine sahip olan Singapur’da, uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması ile yargılanan Malezyalı 37 yaşındaki Punithan Genasan’a idam cezası verildi. 

Singapur Yüksek Mahkemesi sözcüsü, Reuters’in sorularını cevapladı. Sözcü virüs salgınını en aza indirmek için uygulanan kısıtlamalara atıfta bulunarak, “Mahkemeye katılan herkesin güvenliği için Punithan Genasan’ın duruşması video konferans yoluyla gerçekleştirildi” dedi. Sözcü, bu davanın Singapur’da video konferans yoluyla ölüm cezasının telaffuz edildiği ilk ceza davası olduğunu da sözlerine ekledi.

Genasan’ın avukatı Peter Fernando ise, “Zoom” üzerinden verilen idam cezasına itiraz edeceklerini duyurdu. 

Singapur’da birçok dava nisan ayı başlarında başlayan ve 1 Haziran’a kadar sürecek olan karantina dönemi sonrasına ertelenirken, gerekli görülen davalar video konferans yolu ile görülmeye devam etti. Singapur, yasadışı uyuşturucular konusunda sıfır tolerans politikasını benimsiyor. Bu yüzden son on yılda narkotik suçlar için düzinelerce yabancı da dahil olmak üzere ülkede yüzlerce kişi idam cezasına çarptırıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Bölümü Müdür Yardımcısı Phil Robertson, “Singapur’un ölüm cezasını kullanması doğası gereği acımasız ve insanlık dışıdır ve bir insanı ölüm cezasına çarptırmak için Zoom gibi uzaktan teknolojinin kullanılması bunu daha da kolaylaştırıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.