Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de seyahatler artık Hayat Eve Sığar koduyla yapılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün yaptığı basın açıklamasında, önümüzdeki dönemde toplu taşıma araçlarıyla gerçekleştirilecek seyahatlerin Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasından alınan bir kodla yapılabileceğini anlattı.

Buna göre; bireyler koronavirüs hastası değillerse, hasta biriyle temas etmemişlerse ve dolayısıyla risk taşımıyorlarsa Hayat Eve Sığar uygulamasından bunları gösteren bir kod oluşturabilecek. HES kodu, kısa mesaj yoluyla da alınabilecek. Bu kod bireylerin seyahatteki “serbest giriş kartı” olacak.

Uygulama önce şehirlerarası ulaşımda başlatılacak. Bu noktada seyahat firmalarından yolcuların seyahatlerdeki sağlık durumlarının kontrolü istenecek ve buna göre tedbirler alınacak. Bir yolcuda daha sonra virüs tespit edilirse o yolcunun yolculuk boyunca temasa geçtiği kişiler taranacak. Böylece tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışılacak.

Kişisel verilerin gizliliğine riayet edilecek mi?

Bakan Koca işin gizlilik boyutuyla ilgili, “Bu bilgi dünyada artık karşılıklı bir haktır. Salgınla bulaşan hastalıkla ilgili sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Hayat Eve Sığar (HES) kodları kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. Kodun kontrolü ve yönetimi tamamen kişinin kendi elinde olacak. Bu T.C. kimlik numarası gibi sabit değildir. Her paylaşımda farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Kod sayesinde kimse kimlik numarası gibi kişisel veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı bu kodun nasıl alınabileceğini gösteren bir görsel de paylaştı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.