Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin ekonomik büyüme hedefi açıklamadı: “Öngörülemez faktörlerle karşı karşıyayız”

Koronavirüs salgını sebebiyle iki aydır ertelenen Çin Ulusal Halk Kongresi bugün başladı. Çin Komünist Partisi delegeleri, başkent Pekin’in merkezindeki Tiananmen Meydanı’nda yer alan Büyük Halk Salonu’nda toplandı. Çin Başbakanı Li Keqiang ülkenin ekonomik büyüme planı, savunma harcamaları ve istihdam hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

The Guardian’ın haberine göre Çin, koronavirüs salgınından kaynaklanan belirsizlik, ülkenin zorlu bir ekonomik mücadeleye girmesi ve artan uluslararası düşmanlık sebebiyle, 1990 yılından beri ilk kez gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi için bir hedef belirlemedi.

Kongrenin açılışında konuşan Başbakan Li Keqiang “Esas olarak küresel pandemi ile ekonomi ve ticaretteki belirsizlikler nedeniyle spesifik bir gayrisafi yurtiçi hasıla hedefi koymuyoruz. Çin, kalkınmasında öngörülemez faktörlerle karşı karşıya” dedi. Bunun yerine Li, hükümetinin “istihdamı dengelemeye ve yaşam standartlarını sağlamaya öncelik vereceğini” söyledi.

Li, Çin’in ekonomisinin  ilk çeyrekte yüzde 6,8 küçüldüğünü açıkladı. Çin ekonomisi 1992’den bu yana ilk kez daraldı. Başbakan Li, mevcut çeyrekte ekonominin daha da daralmasının beklendiğini söyledi.

GSYH büyümesi yerine, enflasyonda yüzde 3,5 artış, 9 milyondan fazla yeni kentsel istihdam ve yüzde 5,5 civarında kayıtlı kentsel işsizlik oranı hedeflerini açıklayan Başbakan Li, GSYH’nin bütçe açıklarına oranının ise yüzde 3,6 olacağı tahmininde bulundu. Resmi rakamların tersine uzmanlar, ülkede işsizliğin yüzde 10 civarında olacağını öngörüyor.

Pekin hükümeti savunma bütçesini yüzde 6.6 artırarak 1.27 trilyon yuan (178 milyar dolar) olarak belirledi. Sözkonusu artış, 1991’den bu yana kaydedilen en düşük oran oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.