Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da uçak kazası: 107 kişiyi taşıyan yolcu uçağı evlerin üzerine düştü, teknik arızadan şüpheleniliyor

Pakistan Uluslararası Havayolları’na (PIA) ait bir yolcu uçağı bugün Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü.

Lahor-Karaçi seferini yapan uçakta ilk belirlemelere göre 99’u yolcu ve sekizi mürettebat 107 kişi bulunuyordu. Kazada hayatını kaybedenlerin tam sayısı henüz bilinmiyor.

Yolcu uçağı Lahor’dan, ülkenin en büyük havalimanlarından Karaçi’deki Cinnah Uluslararası Havaalanı’na gidiyordu. Paylaşılan fotoğraflar ise uçağın evlerin üzerine düştüğünü gösteriyor. Yardım ekiplerinin olay yerine ulaştığı açıklanırken AFP foto muhabiri Asif Hassan’ın olay yerinden paylaştığı fotoğraflar ise facianın büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Uçaktaki yolcuların büyük bir kısmının Ramazan Bayramı nedeniyle memleketine dönenler olduğu kaydedildi.

CNN’de yer alan habere göre kazanın nedeni uçaktaki teknik arıza. PIA sözcüsü Abdullah Han kanala yaptığı açıklamada, “Pilot acil durum bildirdiğinde teknik bir arıza beklediğini kaydetmiş. Pilot iki acil iniş pistinin uygun durumda olduğunu söylemiş ancak iniş rotasının etrafından gitmeyi tercih etti. Teknik bir sorun olup olmadığını araştırıyoruz. Dualarımız hayatını kaybedenlerle” dedi.

Koronavirüs önlemleri çerçevesinde tüm iç ve dış hat uçuşları iki ay süreyle iptal edilen Pakistan’da uçuşlar bir hafta önce başlamıştı.

Pakistan Başbakanı İmran Han da Karaçi’deki Model Colony yerleşim alanına düşen uçakla ilgi bir tweet paylaştı. Han, “Pakistan Uluslararası Havayolları’nın kazası üzdü ve şoke etti. PIA Yönetim Kurulu Başkanı Arshad Malik ile temastayım. Malik, Karaçi’ye yola çıktı, sahadaki kurtarma ekipleri şu an öncelikte. Hasar hızla tespit edilecek. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına dua ve başsağlığı dilerim” yazdı.

Şimdiye kadar Sağlık Bakanı Azra Fazal Pechuho tarafı açıklanan rakamlara göre 38 yolcunun cansız bedenine ulaşıldı. Cinnah Hastanesi’ne getirilen bedenlerin yolculara mı, yoksa yerleşim yerinde hayatını kaybedenlere mi ait olduğu henüz tespit edilemedi.

Karakutudan gelecek bilgiler bekleniyor

8303 nolu uçuşta karakutunun ne anlattığı ise merak konusu. PIA sözcüsüne göre, uçak düşmeden önce kaptan kontrolü kaybetti.

Havayolu trafiği görevlilerinin kayıt altındaki konuşmalarına göre de sorun teknik aksaklık kaynaklı. Pilotun hava trafik kontrol noktalarına yansıyan konuşmalarına göre, motor bozuldu ancak pilot oldukça yakın olan piste direkt bir iniş yapmaktan kaçındı. Düşen Airbus A320 uçağının çift motoru var. Bu durum iki motorun da iflas ettiğini gösteriyor.

Ayrıca kayıtlara göre; hava trafik kontrol ekibi, ne söylediği anlaşılmayan pilotun durumunu teyit etmek için gövde üzerine inip inmeyeceklerini teyit etmek istedi. Cevapsa yine net değildi. Ancak uçak, belirlenemeyen sebeple gövde inişi yapmaya başladı. Uçağın neden gövde inişi yaptığı, pilotun ne sebeple bu kararı aldığı ve kontrol noktasına ne cevap verdiği henüz açıklık kazanmadı.

Sonuç olarak ise uçağın pilotu, birçok kez acil durum çağrı verse de merkezden gelen “pistler açık” çağrısını duymayarak yerleşim yerine iniş yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.