Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hopi araştırması: Her iki kişiden biri ofis özlemi çekiyor

Kişiselleştirilmiş mobil alışveriş uygulaması Hopi ve Kantar Media Division’ın, koronavirüs salgınının insanların alışveriş ve yaşam alışkanlıkları üzerindeki etkisini araştıran anket çalışmasının sonuçları açıklandı. 3 bin 213 kullanıcının katıldığı ankette her iki kişiden biri ofis özlemi çekerken, her üç kişiden biri altı ay içinde finansal durumunun kötüleşeceğini düşünüyor.

Hopi uygulamasında yer alan anket üzerinden yapılan araştırmada, kullanıcıların evden çalışma ve işe dönüş sürecinden alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar birçok soru soruldu. Araştırmaya 3 bin 213 kişi katılırken, yanıt verenlerin yüzde 60’lık kısmını kadınlar, yüzde 40’lık kısmını ise erkekler oluşturdu.

Her iki kişiden biri ofise dönüş için heyecanlı

Ankete katılanların yüzde 24’ü çalışmadığını, yüzde 76’si çalıştığını söyledi. Çalıştığını söyleyenlerin yüzde 53’ü ise salgın sonrası işe gitmek istediklerini söylerken yüzde 12’si işe gitmek istemediğini belirtti. Yüzde 18’lik bir kısım ise ofise dönme konusunda kararsız.

Tasarruf etme oranı düştü

Ankete katılanların yüzde 44’ü finansal durumunun salgın öncesine göre daha kötü olduğunu belirtirken, yüzde 49’luk bir kesim ise finansal durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Ayrıca her üç kişiden biri finansal durumunun altı ay sonrasında kötüleşeceğini, yüzde 26’sı iyileşeceğini, yüzde 40’ı ise aynı kalacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 52’si finansal durumunun bir yıl sonra düzelmesini bekliyor.

Her 10 kişiden dördü kredi çekiyor ya da çekmeyi planlıyor

Katılımcıların yüzde 20’si bu dönemde finansal destek için kredi çektiğini belirtirken, yine yüzde 20’si yakın zamanda kredi çekeceğini söyledi. Kredi başvurusu yapacağını belirtenlerin yüzde 40’ı 5.001-10.000 TL aralığında, yüzde 20’si 10.001-25.000 TL arasında, yüzde 28’i ise 25.000 TL’den fazla kredi çekmeyi planlıyor.

10 kişiden yedisi giyim harcamalarını azalttı

Ankete katılan her 10 kişiden yedisi giyim harcamalarını azalttığını söyledi. Bu dönemde en az alınan ayakkabı, çanta ve aksesuar oldu.

Temel gıda harcamaları yüzde 68 arttı

Evde kalınan dönemde temel gıda harcamaları yüzde 68, atıştırmalık harcamaları da yüzde 20 oranında yükseldi. Ev temizlik harcamaları ise yüzde 44 oranında artarken hazır yemek harcamaları salgın öncesi döneme göre yüzde 63 azaldı.

Açık alanlara üç ay içinde dönmeyi planlayanların oranı yüzde 61

Koronavirüs salgını sonrasında yaşam rutinine, park, sahil gibi açık alanlara ortalama üç ay içinde dönmeyi planlayanların oranı yüzde 61 iken, sekiz aydan önce dönmeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 15 oldu. Ankete katılanların yüzde 59’u sinema ve tiyatroya sekiz aydan önce gitmeyi düşünmediğini, yüzde 12’si ise üç ay içinde sinema ve tiyatroya gidebileceğini belirtti.

Yüzde 62’lik bir kesim konser, festival gibi sosyal aktivitelere yine sekiz aydan önce dönmeyeceğini söylüyor. Spor salonuna gidenlerin yüzde 16’sı ise üç ay içinde spora dönmeyi düşünüyor.

Tatil planı belirsiz

Ankete katılanlar tatil planlarıyla ilgili düşüncelerini de paylaştı. Buna göre; yüzde 26’lık bir kesim üç ay, yüzde 25’lik bir kesim dört-sekiz ay içinde, yüzde 49’luk bir kesim ise sekiz aydan sonra tatile gitmeyi planlıyor. Her 10 katılımcıdan dokuzu yurtdışı tatillerinin sekiz aydan da uzun sürede gerçekleşeceğini düşünüyor.

Erkeklerin yüzde 69’u üç ay içinde berbere dönecek

Üç ay içinde berber rutinine döneceğini belirten erkeklerin oranı yüzde 69 olurken, bu oran kadınlarda yüzde 49.

Salgın sonrasında kalıcı olacak alışkanlıklar

Evinde zaman geçiren katılımcılara salgın dönemini nasıl geçirdiklerini ve salgın sonrasında bu dönemde edinilen hangi rutinlere devam edecekleri de soruldu. Buna göre, katılımcıların yüzde 25’i kısıtlamalar bittikten sonra dışarıda daha çok vakit geçirecek, yüzde 47’si ise daha fazla evde kalacak. Katılımcıların yüzde 43’ü karantinada yeni beceriler edindiğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 32’si bu dönemde sosyal medya platformlarının daha önemli hale geldiğini, yüzde 47’si ise aksini söyledi. Katılımcıların yüzde 17’si çevrimiçi yoga, pilates gibi spor alışkanlıklarına, yüzde 16’sı evde tamirat/DIY çalışmalarına, yüzde 15’i evde kişisel bakım rutinlerine, yüzde 11’i ahşap, resim gibi sanatsal hobilerine, yüzde 7’si ise örgü, dantel gibi el işi hobilerine devam edeceğini belirtti.

Her 10 katılımcıdan altısı için ise salgın sonrası süreçte evden çalışma daha popüler olacak. Yine her 10 katılımcıdan sekizi salgın döneminde sahip olduğu şeylerin değerini daha iyi anladığını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.