Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de polisler 46 yaşındaki siyahi George Floyd’u boğarak öldürdü, binlerce kişi protesto için sokaklara çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, George Floyd (46) isimli bir siyahiyi öldüren dört polisin işine son verildi. Binlerce kişi ise olayın gerçekleştiği Minnesota kentinde sokaklara döküldü.

Reuters’in haberine göre, Floyd, Minnesota’da bulunan bir işyeri sahibinin “sahtecilik” şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istendi. 

Floyd’u gözaltına almaya çalışan polislere tepki gösteren vatandaşlar, polisin müdahalesini videoya alıp sosyal medya üzerinden paylaştı. Paylaşılan videolarda beyaz bir polisin boynuna diziyle sert şekilde bastırdığı Floyd’un defalarca “Nefes alamıyorum” diye bağırdığı görülüyor. Videoda çevredeki vatandaşların da “Zaten yakaladınız, en azından bırakın nefes alsın. Onu şimdiye kadar arabaya koyabilirdiniz, size karşı koymuyor bile” dedikleri duyuluyor. Polisler ise sağlık ekipleri gelene kadar Floyd’u yerde hareketsiz bir şekilde tutmaya devam ediyor.

Görüntülerde Floyd’un bayıldığı ve daha sonra sağlık ekipleri tarafından ambulansa alınarak hastaneye kaldırıldığı görülüyor. Ancak kısa süre sonra Floyd kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildirildi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, dört polisin kovulduğunu Twitter üzerinden duyurdu. Frey “Bu doğru bir karar” dedi.

Frey Twitter’dan yaptığı diğer açıklamada ise George Floyd’un öldürülmesinin haksız olduğunu ve olayda ırkın rol oynadığını söyledi. Frey “ABD’de siyahi olmanın cezası ölüm olmamalı. Beş dakika boyunca beyaz polis memuru siyah adamın boynuna bastırdı. Beş dakika boyunca. Birisi yardım isteyince yardım etmelisiniz” dedi.

Floyd’un öldürülmesi Minnesota kentinde insanları sokağa döktü. Protestocular “Nefes alamıyoruz” ve “Black Lives Matters” pankartları ile Floyd’un öldürüldüğü yerde toplandı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.