Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altyazı Sinema Derneği, yeni video serisi ile bizi “içeriden dışarıya” bakmaya davet ediyor

Altyazı Sinema Derneği’nin sinemada ifade özgürlüğüne odaklanan yayını Altyazı Fasikül: Özgür Sinema, sinemacıların salgın döneminde ürettiği videolardan oluşan bir seriye başladı. “İçeriden Dışarıya” başlıklı bu video serisi kapsamında, her salı saat 18:00’de bir film, Altyazı Sinema Dergisi’nin YouTube kanalında yayınlanacak.

İçeriden Dışarıya serisinin ilk videosu Fatih Pınar’ın Şehrin Hayaletleri adlı çalışması oldu. 26 Mayıs 2020 Salı günü Altyazı Sinema Dergisi’nin YouTube kanalında yayınlanan Şehrin Hayaletleri, başta Gezi Parkı protestoları olmak üzere, İstanbul’da düzenlenen pek çok eylem ve protestodan görüntüler ile şimdinin boş sokaklarını bir araya getiriyor. Çalışma, bize sokağı ve anlamını hatırlatırken, geçmişten bugüne İstanbul’un mekanları üzerinde kurulan siyasi tahakküme de dikkat çekiyor.

Şehrin Hayaletleri’ni izlemek için buraya, Altyazı Fasikül’den Fırat Yücel’in filmin yönetmeni Fatih Pınar ile gerçekleştirdiği söyleşiyi izlemek için buraya tıklayın.

“Bugünden geçmişe ve olası geleceklere bakmak için bir vesile”

Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında imkanı olanların evlerine kapandığı bu günlerde, hem evde kalma deneyimlerini üreterek geçirmek isteyenler için hem de evde kalma lüksü olmayanların hikayelerini anlatmak için bu projeyi hayata geçiren Altyazı Fasikül, bizi, evden sokağa, dışarıya ve hayata yeni bir gözle bakmaya davet ediyor:

“İçeriden Dışarıya serisi için çağrı yaparken aklımızda, Chantal Akerman’ın ev içi ve kişisel olanı feminist bir perspektifle kayda geçirme denemelerinden Cafer Panahi gibi ev hapsindeyken film üretmeye devam etme pratiklerine, sinema tarihinin farklı dönemlerinden farklı örnekler vardı. Kirsten Johnson’un Kamerainsan (Cameraperson, 2016) filminde yaptığı gibi, bugüne kadar yapılan işlerin artakalanlarından masaüstünde gerçekleştirilebilen filmlere ya da ‘buluntu film’e, deneysel sinemanın video-günlük ya da video-mektup gibi formlarına, farklı film üretme biçimlerine yeni bir gözle bakmanın zamanı olduğunu düşündük. Ve ötesini beraber düşünmenin, kurgulamanın…

Değişen zaman algısından, sokağın ve kentin dönüşümüne; sokakta olmaya mecbur olanların hikâyelerinden içeride olmaya mecbur olanların hikâyelerine, iletişim teknolojilerinin büründüğü yeni hâllerden karantina altında görülen rüyalara birçok farklı veçheden bugünlere bakan bu kısa video seçkisinin, bugünden geçmişe ve olası geleceklere bakmak, elimizdeki malzemeleri yeniden kurgulamak için bir vesile olacağını umuyoruz. İçinden geçtiğimiz bu sürecin kişisel olduğu kadar birbiriyle diyalog içerisinde olan kolektif bir arşivini oluşturmak; hep birlikte yeni üretim pratikleri üzerine düşünmek için seçkimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Her Salı saat 18:00’de Altyazı’nın YouTube kanalından İçeriden Dışarıya video serisinden bir filmi yayınlayacağız. Kimilerinin ardından üreticileriyle söyleşiler gerçekleştirecek, umuyoruz filmler biriktikçe aralarında başlayan diyalog üzerine hep beraber düşüneceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.