Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabip odaları salgını anlatıyor – Yozgat: “Yozgat da büyükşehirler gibi şehirlerarası seyahate kapatılmalıydı”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 10 Mart’tan bu yana, salgın tüm ülkeyi etkisi altına aldı. Sağlık Bakanlığı’nın her akşam açıkladığı günlük verilerden yola çıkılarak, normalleşme planları açıklanırken illerde virüs hâlâ etkisini gösteriyor. Yozgat Tabip Odası Başkanı Dr. Burak Kılıç, kentteki son durumu Medyascope’a anlattı.

‘’İlde tespit edilen ilk vaka umreden dönen bir vatandaşta görüldü’’

Yozgat’ta tespit edilen ilk vakanın kesin tarihinin bilinmediğini ancak bu tarihin 13 ya da 17 Mart olduğunu belirten Yozgat Tabip Odası Başkanı Dr. Burak Kılıç, bu kişinin salgın sonrası umreden dönen ilk gruptan bir vatandaş olduğunu söyledi. Kılıç ayrıca, umreden dönen ilk grupların karantinaya alınmadığını da aktardı.

‘’Tabip Odası olarak Yozgat’ta PCR testi pozitif olan 30 kişi, bunun yanında bu testi negatif çıkmasına rağmen semptomları gösteren 30 kişi olmak üzere toplamda 60 kişinin koronavirüse yakalandığını tespit ettik’’ diyen Kılıç, il özelinde Yozgat Valiliği veya Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka sayısı hakkında resmî bir açıklamanın yapılmadığını belirtti.

İldeki vaka sayısının çok daha düşük olabileceğini söyleyen Kılıç, Kuveyt ve Katar’dan gelen bazı turistlerin bu sayıyı yükselttiklerini ve ildeki hastanelerin kapasitelerinde bir zorlanma yaşanmadığını sözlerine ekledi.

‘’Yozgat da büyükşehirler gibi şehirlerarası seyahate kapatılmalıydı’’

Büyükşehirlerde olduğu gibi Yozgat’ın da şehirlerarası seyahate kapatılması gerektiğini belirten Kılıç, “Özellikle son bir-iki haftadır Kayseri sınırında bulunan bazı ilçelerde sıkıntı yaşanıyor. Sınırdaki bu ilçelerde yaşayan vatandaşlar Kayseri’ye daha yakın olduklarından günlük rutin işlerini görmek için oraya gidiyorlar. Örneğin, pazar alışverişi için Kayseri’ye giden bir vatandaşın testi pozitif çıktı. Peki bu vatandaşlar büyükşehir belediyesi olduğundan dolayı girişin yasak olduğu Kayseri’ye nasıl gidiyorlar? Nasıl izin aldılar? Bu belli değil’’ dedi.

‘’Yozgat’taki vatandaşlar beklediğimden daha bilinçli davrandı’’

Sürecin başlarında Yozgat için çok endişeli olduğunu söyleyen Kılıç, ‘’İlde gezilebilecek sadece bir cadde var, bu cadde ramazan ayında çok dolu olurdu. Özellikle yaşlılar çok yürüyüşe çıkardı. Fakat bu ramazan döneminde cadde çok sakindi, gezmeye gelen sayısı çok azdı. Açıkçası Yozgat halkının bu kadar hassasiyet göstereceğini beklemezdim’’ diye konuştu.

‘’Sağlık çalışanları arasında tespit ettiğimiz üç vaka vardı’’

İldeki sağlık çalışanları arasından ikisi hemşire ve biri temizlik görevlisi olmak üzere üç kişinin koronavirüse yakalandığını belirten Kılıç, bu süreçte Türk Tabipleri Birliği’nin çok destek olduğunu ve sağlık personeli için gerekli tıbbi koruyucu malzemelerin temin edildiğini söyledi. Kılıç, son yapılan testlerde ise hiçbir sağlık personelinde koronavirüse rastlanmadığını aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.