Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter-Trump savaşında Trump’ı seçen Zuckerberg’e, Facebook çalışanları tepki gösterdi

Dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarından Facebook, Twitter-Trump savaşında ikiye bölündü. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, sosyal medya platformlarının bazı eksiklikleri olduğunu belirterek, Twitter’la yaşadığı polemikten sonra sosyal medya platformlarının denetlenebilmesinin önünü açan bir kararname imzalayan ABD Başkanı Donald Trump’ın tarafını seçmişti. Facebook’un bazı üst düzey çalışanları, yaptıkları açıklamalarla Zuckerberg’in bu tutumunu eleştirdi. 

Ne olmuştu?

Twitter’ın, Trump’ın geçen çarşamba günü seçimlerle ilgili paylaştığı tweetlere “bilgi kirliliği uyarısı” koymasıyla başlayan Twitter-Trump polemiği, ABD Başkanı’nın sosyal medya platformlarının hukuki yollarla denetlenebilmesini öngören kararnameye imza atmasıyla başka bir boyut kazanmıştı

Aynı gün, Twitter yönetimi, Trump’ın Minneapolis’teki olaylar için, “Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir“ ifadelerini kullandığı tweetini “şiddeti yüceltme” hakkındaki Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle erişime kısıtlamıştı.

Facebook’un bu konuda sessiz kalması üzerine Trump’ın sosyal medya kararnamesi ve şiddet içerdiği öne sürülen tweeti hakkında konuşan Mark Zuckerberg ise geçen hafta verdiği bir röportajda, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaptıkları paylaşımlar konusunda belirleyici olmaması gerektiğini belirtmişti. “İnsanlara sunduğumuz sosyal platform hizmetini geliştirmek için yeterince çalışmadığımız açık, geliştirmemiz gereken çok alan var” diye konuşarak Trump’a destek veren Zuckerberg, bilgi kirliliği konusunda Twitter’dan farklı bir yol izlediklerini söylemişti. 

Facebook çalışanlarından tepki

Bloomberg’de yer alan habere göre, Facebook bünyesinde çalışan birçok önemli isim, yaptıkları açıklamalarla Zuckerberg’in sosyal medya platformları konusunda söylediklerini eleştirdi. 

Facebook portalının Ürün Tasarım Serisi Başkanı Andrew Crow, “Şiddeti kışkırtmak ve dezenformasyonu yaymak için bir platform oluşturmak, kim olduğunuza veya haber değerine bakılmaksızın kabul edilemez” diyerek Zuckerberg’i eleştirdi.

Facebook Ürün Yönetimi Direktörü Jason Toff da Facebook’un son tutumundan rahatsız olduğunu ve şirkette konuştuğu iş arkadaşlarının da kendisiyle aynı görüşte olduğunu belirtti ve “Sesimizi duyuruyoruz” dedi.

Facebook’un Haber Akışı kısmının tasarımcılarından olan Ryan Freitas, Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda şunları yazdı: “Mark yanılıyor ve ben mümkün olan en yüksek sesle onun fikrini değiştirmek için çalışacağım. Bu tür bir görüşüm olmasını bekliyorsanız özür dilerim. Aynı görüşte olduğum 50’den fazla insanı içsel değişime benzeyen bir şeyle organize etmeye odaklanmış durumdayım.”

Son olarak Facebook tasarım yöneticilerinden Jason Stirman, Zuckerberg’in Trump hakkında hiçbir şey söylememe kararına şiddetle karşı çıktığını ve şirkette kendisi gibi düşünen birçok çalışanın olduğunu söyleyerek, “Irkçılık konusunda tarafsız bir konum olamaz” dedi.

Zuckerberg, pazar günü yaptığı son açıklamada, Facebook’un ırkçılığa karşı çalışan gruplara 10 milyon dolar destekte bulunduğunu söyledi. Şirketin insanları güvende tutmak ve sistemin önyargıların artmasının önüne geçmek için yapacak çok işi olduğunu belirten Zuckerberg, Trump’ın Facebook paylaşımları hakkında ise sessiz kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.