Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıl sonuna ertelenen Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 6-16 Haziran tarihleri arasında “ev yapımı” gösterimler düzenliyor

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenmesi planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle yıl sonuna ertelenen Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 6-16 Haziran tarihleri arasında “ev yapımı” edisyonu ile seyirciyle buluşuyor.

Türkiye’nin belgesel sinema alanındaki en önemli etkinliği olan Documentarist’in çevrimiçi seçkisinde geçmiş programlardan seçilen 10 film yer alıyor. Bu özel etkinlik kapsamında çevrimiçi yönetmen söyleşileri ve atölyeler de yapılacak.

Amerikalı bağımsız sinemacı Alan Berliner, 7 Haziran Pazar günü saat 19:00’da düzenlenecek söyleşiyle Documentarist’in konuğu olacak. Berliner’in iki filmi de Documentarist kapsamında seyirciyle buluşacak.

6-16 Haziran tarihleri arasında Documentarist kapsamında gösterilecek bazı filmler:

Encardia (The Dancing Stone, 2012, 82′) – Yön: Angelos Kovotsos

Gösterim: 7-9 Haziran / Yönetmenle söyleşi: 8 Haziran

Film, şarkılarını Güney İtalya’nın zengin müzik geleneğinden beslenerek icra eden Yunan müzik grubu Encardia’yı anlatıyor.

Encardia, Güney İtalya’da yolculuk yaparken bölgedeki halk kültürünün temel öğelerini araştırıp gün ışığına çıkarır. Bunlar esas olarak Grecia Salentina yöresinde konuşulan, içinde İtalyanca sözcükler de barındıran antik Yunan lehçesi “Grigo” ile meşhur İtalyan dansının yerel yorumu olup, bölgede sihirli, dini ve şifacı boyutlar kazanan “tarantela pizzica” dansıdır. Günümüzde genç ve yaşlı yerel müzisyenler, araştırmacılar ve şairler kutlamalar sırasındaki şarkı ve şiirleriyle bu güçlü Akdeniz geleneğine hayat verirler.

Kuzeyli Bir Can  (A Northern Soul, 2018, 74’) – Yön: Sean McAllister

Gösterim: 8-10 Haziran / Yönetmenle söyleşi: 9 Haziran

Sean McAllister memleketi Hull’a, Birleşik Krallık Kültür Kenti açılışının sorumlusu olarak döner. 90’larındaki anne babasıyla kalırken kısık ödenekler yüzünden değişen ve Brexit’te halkı bölünmüş şehir üstüne düşünür. Sean ilgisini çeken kenar mahallelerin birinde ambar işçisi Steve ile karşılaşır. Steve’in hayali Beats Bus adlı otobüsüyle dezavantajlı çocuklara hip-hop öğretmektir. Documentarist 2019’un onur konuğundan umut ve mücadeleye dair yüreklere dokunan bir öykü.

SALMA (2013, 89’) – Yön: Kim Longinotto

Gösterim: 10 Haziran / Yönetmenle söyleşi: 11 Haziran

Film, Salma adlı Müslüman Tamil bir kadının aktivist, siyasetçi ve şair olma yolunda verdiği dillere destan mücadelenin hikayesini anlatıyor.

Salma, görücü usulüyle evlenmeye razı olmadığı için dokuz yıl boyunca önce ailesi sonra kocası tarafından eve hapsedilir, bu yüzden eğitimine devam edemez ve duygularını gizlice kağıda döker. Salma’nın içgüdüsel şiirleri sonunda bir yayıncının eline geçtiğinde, kendi cinselliğine, zorla evlendirmeye ve köyün adetlerine dair açık ve samimi fikirleri nedeniyle kısa sürede büyük yankı uyandırır; köyün ve ailenin ise öfkesini çeker. Kocasının desteğiyle köy muhtarlığı için aday olup seçime girmesi ve beklenmedik şekilde kazanması, onu benzer durumdaki kadınların sözcüsü konumuna getirir.

Programı takip etmek için: documentarist.org

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.