Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de George Floyd protestoları: Trump, “Başkanların Kilisesi”ni ziyaret edip elinde İncil ile poz verdi, Beyaz Saray önündeki göstericiler sert polis müdahalesine uğradı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, dün (1 Haziran) Beyaz Saray’ın önünde yaptığı açıklamada ülkedeki şiddet olaylarına müdahale etmek için binlerce ağır silahlı askeri personeli görevlendirdiğini açıkladı. Trump açıklamanın ardından Aziz John Kilisesi’ni ziyaret etti.

New York Times’ın haberine göre, Trump, Beyaz Saray’ın yakınlarında bulunan ve protestocular tarafından zarar verildiği iddia edilen Aziz John Kilisesi önünde elinde İncil tutarak poz verdi. Polisler, Trump kiliseye gelmeden önce Beyaz Saray’ın önünde bulunan Lafayette Meydanı’nda barışçıl eylemlerini sürdüren eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler ile müdahale etti. Trump kilisenin önüne geldikten sonra, elindeki İncil’i kaldırarak poz verdi ve açıklama yapmadan Beyaz Saray’a geri döndü.

Trump’ın Aziz John Kilisesi’nin önüne yürürken polislerin Lafayette Meydanı’ndaki müdahalesi ise eylemciler tarafından videoya alındı.

Başkan Trump’ın kilise ziyareti, Aziz John Kilisesi Piskoposu Mariann Edgar Budde tarafından eleştirildi. Budde “Başkan, Yahudi-Hıristiyan geleneğinin en kutsal metni olan İncil’i ve piskoposluğumuzun kiliselerinden birini, bize bile sormadan İsa’nın öğretilerine ve kilisemizin durduğu her şeye karşıt bir mesaj vermek için bir zemin olarak kullandı” açıklamasında bulundu. Aziz John Kilisesi, 1816 yılından bu yana “Başkanların Kilisesi” olarak anılıyor. O tarihten beri her ABD Başkanı, seçildiğinde burayı ziyaret ediyor.

Trump, kiliseye gelmeden önce ise Beyaz Saray önünde açıklamalarda bulundu. Trump ülkedeki şiddet olaylarına müdahale etmek için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücünü görevlendirdiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Trump, ülkede süren eylemler hakkında, “Tüm bu olanlar, barışçıl protestolar değil, iç terör eylemleri, masum canların yok edilmesi. Masum bir insanın kanının dökülmesi insanlığa karşı utanç ve Tanrıya karşı bir suçtur. Amerika’nın, yok edilmeye değil oluşuma, kibre değil operasyona, anarşiye değil güvenliğe, nefrete değil iyileşmeye, kaosa değil adalete ihtiyacı var” dedi. 

Trump, ülkedeki yağma ve şiddet eylemlerinin önüne geçmek için yapmayı planladıklarını ise şu sözlerle duyurdu: “Her valiye yeterli sayıda Ulusal Muhafız görevlendirmesi yönünde güçlü tavsiyede bulunuyorum. Valiler ve belediye başkanları, şiddet olayları bitene kadar çok sayıda güvenlik gücü varlığını görünür kılmalıdır. Bir şehir ya da eyalet, sakinlerinin hayatlarını ve mallarını korumak için gerekli önlemleri almayı reddederse ABD askerini görevlendireceğim ve sorunu hızlıca çözeceğim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.