Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Kayıhan Pala ile söyleşi: “Vaka sayılarında haziran ortasında yeniden bir artış olabilir, kapalı alanlardan olabildiğince kaçınmalıyız”

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de 1 Haziran’da başlayan “yeni normal” dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, önümüzdeki haftalarda neler yaşanabileceğini Medyascope‘a değerlendirdi.

“Önümüzdeki 6-7 hafta virüsün etkisini sürdüreceğini görüyoruz” tespitinde bulunan Pala, “1 Haziran’dan itibaren yeniden açılma virüsün hastalık yapma potansiyelinde azalma olmadıysa bu cuma gününden itibaren başlamak üzere 13-14 Haziran’da virüs yeniden bir artışla karşımıza çıkma potansiyeline sahip. 1 Haziran’daki açılmanın etkisini bu ayın ikinci haftasının sonunda göreceğiz. Eğer bir artış olmamışsa, yeniden açılmanın riski olmadığını tartışabiliriz” diye konuştu.

“Önümüzdeki iki hafta vaka sayısı 100’ün altına inmeliydi”

Yaz aylarında virüsün sönümleneceğinin tahmin edildiğini ancak Brezilya, Ekvador ve Afrika’da vaka sayısı artışı yaşandığını belirten Pala, ikinci dalga ihtimali için şunları söyledi: “Bundan sonraki dalgaları konuşmak için erken. Çünkü biz daha birinci dalgayı sönümlendirmedik. Birinci dalga uzamış biçimde devam ediyor. Nisanda zirveye ulaşan salgında, haziranda vaka sayısında epeyce azalması bekleniyordu. Önümüzdeki iki hafta içinde vaka sayısının 100’ün altına inmesini görmeliydik, bizim mart ayındaki modellemelere göre. Ama öyle gitmedi. Türkiye için ikinci dalga konuşmak erken, birinci dalga sürüyor.”

Aşının en erken sekiz ay sonra doğrulanabileceğini ve kullanılabileceğini söyleyen Pala, “Sekiz ay sonra kullanılabilir dense bile birden dünyada kullanıma gireceğini düşünmemek gerekir. Yani bir yıl için aşı ihtimalini askıda tutmalıyız.”

Prof. Dr. Pala, “Şu anda sizi bir restorana çağırsam gelir misiniz, gelirseniz neye dikkat edersiniz?” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Mesafe ve açık alanda olması koşuluyla bir kafe veya restorana gelebilirim. Salgının etkisi ortadan kalkmış değil. El yıkama, fiziksel mesafeyi 1,5-2 metrenin altına düşürmemek, olabildiğince kapalı mekanlardan uzak durmak, maske kullanmak gibi kişisel önlemlerimizi alarak, kalabalıklardan uzak durarak yaşamımızı bir şekilde sürdürmeye çalışabiliriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.