Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2014’te bir siyahın polis tarafından öldürüldüğü ABD’nin Ferguson kentinde, ilk kez bir siyah belediye başkanı seçildi

ABD’nin Missouri eyaletinin Ferguson kentinde ilk kez bir siyah ABD vatandaşı belediye başkanı seçildi. 2 Haziran Salı günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 54’ünü alan 65 yaşındaki Ella Jones, Ferguson’daki hem ilk siyah hem de ilk kadın belediye başkanı oldu. Jones aynı zamanda, 2015 senesinde Ferguson Kent Konseyi’ne seçilen ilk siyah kadın olmuştu. Bu seçim zaferi pek çok açıdan büyük önem ve anlam taşıyor.

Hem Ella Jones hem de seçimlerdeki rakibi Heather Rabinnet, 2014 senesinde Ferguson’da meydana gelen ırkçı cinayetin ardından polise verilen yetkilerle ilgili düzenlemeye gidilmesi gerektiğini savunmuşlardı. İki isim aynı zamanda George Floyd’un bir polis memuru tarafından işkence edilerek öldürülmesinin ardından patlak veren protestoları desteklediklerini ancak şiddet kullanımına karşı olduklarını beyan etmişlerdi.

Ferguson’da ne olmuştu?

Irkçı şiddetin farklı boyutlarda kendini gösterdiği ABD’de, 2014 senesinde Ferguson’da meydana gelen bir olay da kamuoyu gündemine oturmuştu. 9 Ağustos 2014 günü, ABD’nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kentinde 18 yaşındaki siyah ABD vatandaşı Michael Brown, Darren Wilson adında bir polis memuru tarafından öldürülmüştü. Bu olay üzerine de tıpkı bugün George Floyd’un öldürülmesinin ardından olduğu gibi büyük çaplı bir protesto dalgası ülke geneline yayılmıştı.

Michael Brown

Polis memuru Wilson ifadesinde, Michael Brown’ın hırsızlık şüphesiyle durdurulmasının ardından polis arabasına vurup kendisine saldırdığını öne sürmüş ve kendisini korumak için ateş ettiğini söylemişti. Ancak Brown’ın üzerinden silah çıkmamıştı.

25 Kasım 2014 gününde jüri, Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığına kanaat getirerek ve hakkında takipsizlik kararı vermişti. Kararı St. Louis Savcısı Robert McCulloch televizyon kanallarından da canlı yayınlanan bir basın toplantısı ile açıklamıştı. Bu kararın ardından protestolar yeniden alevlenmişti. Devam eden süreçte ise Ferguson Polis Şefi Thomas Jackson, Yargıç Ronald J. Brockmeyer, Belediye Meclis Başkanı John Shaw ve iki polis memuru peş peşe istifa ettiklerini açıklamışlardı. 

“Afro-Amerikan olduğunuzda talepler değişiyor”

Ella Jones seçimden sonra yaptığı açıklamada, “Yapmam gereken çok şey var. Bir Afro-Amerikalı iseniz sizden çok daha fazla şey talep ediliyor. Ferguson halkı bölgenin huzura ve istikrara kavuşmasını için hazır. Bunun için hep beraber çalışacağız” dedi.

George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan protestolar nedeniyle Ferguson’da da olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.