Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de George Floyd protestoları: Gösteriler devam ediyor, Pentagon’un Vaşington’a yolladığı askeri birlikler şehrin dışında görev bekliyor

46 yaşındaki siyah ABD vatandaşı George Floyd’un Minneapolis kentinde polis tarafından öldürülmesi sonrası önce Minneapolis, ardından da tüm ABD’de başlayan gösteriler sekizinci gününde de devam ediyor. New York ve başkent Vaşington başta olmak üzere birçok eyalette süren protestolarda eşitlik ve adalet çağrıları yükselirken askeri kanattan kritik bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yaklaşık 1.600 askerin tedbir amaçlı Vaşington bölgesinde konuşlandırdığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman’dan geldi. Savunma Bakanı Mark Esper’in 82’nci Hava İndirme Tümeni’ne bağlı Acil Müdahale Tugayı’nın 504’üncü Görev Gücü Taburu’nu başkent bölgesine konuşlandırma talimatı verdiğini belirten Hoffman, askeri gücün Vaşington kentinin merkezinde değil, Ulusal Başkent Bölgesi’nde talimat beklediğini söyledi: “Askeri unsurlar şehrin içinde değiller. Ancak teyakkuz halindeler. Fakat Ordu Kanunu’nun 10. maddesine göre görevliler, sivil otoritelerin operasyonlarına katılmıyorlar. Askerler Fort Bragg ve Fort Drum’dan sevk edildi ve sayıları 1.600 kişi civarında diyebilirim.”

Vaşington ise gösterilerin alevinin dinmediği noktalardan. Şiddet eylemleri ve yağma görüntülerinin geldiği eyalette dün akşam diğer günlere oranla sakin geçti. Beyaz Saray çevresindeki belirli noktalarda oturma eylemleri yapıldı, sloganlar atıldı. Ancak önceki gece protestocuların üzerinden alçak uçuş yapan helikopterlerin, askeri birliğe ait olmasının anlaşılmasının ardından konuya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Vaşington Ulusal Muhafızlar Birliği’nden yapılan açıklamada, “DC Ulusal Muhafızlar Komutanı 1 Haziran’daki helikopter uçuşlarımıza yönelik soruşturma başlatılması talimatı verdi. Bizim önceliğimiz sivil makamlara destek veren muhafızlarımızın güvenliğidir. Vatandaşlarımızın güvenliğini ve onların protesto haklarını korumaya adanmışız” denildi.

Beyaz Saray ve çevresinde polis, Ulusal Muhafızlar ve FBI geniş güvenlik önlemleri aldı. Beyaz Saray’ın hemen önünde bulunan, son günlerde protestolarının merkezi olan Lafayette Park’a da göstericilerin girmemesi için uzun demir şeritler çekildi, parka çıkan yollar kapatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.