Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters/Ipsos anketi: ABD’lilerin çoğunluğu George Floyd cinayetini protesto gösterilerini haklı buluyor ve Trump’ın tutumunu eleştiriyor

Reuters/Ipsos Araştırma tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları 2 Haziran Salı günü yayımlanan anket çalışmasına göre, ABD’lilerin büyük bir kısmı, siyah Amerikan vatandaşı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini haklı buluyor. Aynı araştırma sonuçlarına göre, ABD kamuoyunun çoğunluğu, Başkan Donald Trump’ın olaylar karşısındaki tutumunu ise onaylamıyor.

46 yaşındaki siyah ABD vatandaşı George Floyd, 25 Mayıs’ta, Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde, kendisini gözaltına almak isteyen polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmüştü. Ölümü, başta ABD olmak üzere dünya çapında tepki uyandıran ve şiddetli protestolara neden olan Floyd’un, polisin uyguladığı şiddet sonucu öldürüldüğü adli tıp raporu ile de doğrulandı. Savcılık, George Floyd’un katil zanlısı polis memuru Derek Chauvin’i katliam ve üçüncü dereceden cinayet ile suçladı. 

Pazartesi ve salı günü gerçekleştirilen ankete katılan yetişkin Amerikalılar’ın yüzde 64’ü, “şu anda protesto gösterilerine katılanları haklı bulduğunu,” yüzde 27’si haksız bulduğunu, yüzde 9’u ise çekimser olduklarını belirtti. 

Anket sonuçları, protestolara karşı oldukça katı bir yaklaşım benimseyen ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi konumunun risk altında olduğuna da dikkat çekiyor. Son olarak Trump, şiddeti gün geçtikçe tırmanan protesto gösterilerine katılanları, ordunun desteğiyle geri püskürtmekle tehdit etmişti.

Ankete katılan Amerikalılar’ın yüzde 55’inden fazlası, Donald Trump’ın protesto gösterileriyle başa çıkma biçimini onaylamadıklarını belirtti. Bunların yüzde 40’ı Trump’ın tavrını “kesinlikle onaylamadıklarını” belirtirken yalnızca üçte biri “onayladıklarını” söyledi. Bunun yanı sıra, Trump’ın başkanlık görevini devraldığı günden bugüne genel siyasi performansından memnun olduklarını belirten kitle, ankete katılanların yüzde 39’luk kısmını oluşturuyor. 

Amerikalılar’ın büyük bir kısmı barışçıl olduğu sürece protesto gösterilerini destekliyor

Amerikalılar, polisin göstericilere müdahalesi noktasında ikiye bölünmüş durumda. Ankete göre, katılımcıların yüzde 43’ü polisin tutumunu doğru bulurken, yüzde 47’si aynı fikirde değil. Polisin tutumunu destekleyenlerin çoğunluğunu Cumhuriyetçiler oluştururken, polisin orantısız güç kullandığını düşünenler arasında Demokratlar çoğunlukta. 

Hem Cumhuriyetçiler’in hem de Demokratlar’ın büyük bir kısmı barışçıl olduğu sürece protesto gösterilerini desteklediklerini belirtti. Ancak birçoğu, devlet malına ve özel mülkiyete zarar veren protestocular yüzünden gösterilerin amacından saptığını düşünüyor. Ankete katılan Amerikalılar’ın dörtte birinden daha azı, şiddetin uygun bir protesto yöntemi olduğunu düşünüyor.

Reuters ve Ipsos Araştırma tarafından yürütülen anket çalışması, 1-2 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi. Çalışma için 18 yaşın üzerinde toplam 1.004 kişi ile görüşüldü. Bu kişilerle internet üzerinden İngilizce olarak mülakatlar yapıldı. Örneklemdeki bin 400 kişiden 457’si Demokrat, 373’ü Cumhuriyetçi olduğunu, 122’si ise iki partiyi de desteklemediğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.